Skip to main content

Doekonderhoud

Zonweringsdoek heeft best wat te voorduren. Ondanks dat wij alleen samenwerken met de beste doekfabrikanten, is het mogelijk dat er zich een aantal zaken voordoen. Het is daarom goed om het doek te onderhouden. Lees de tips!

Waterdichtheid

Het zonweringsdoek wordt waterafstotend behandeld. Het weerstaat daarmee een lichte regenbui, maar de voorwaarde is wel dat het goed onderhouden wordt. Bij langere regenval moet het doek opgerold blijven in de cassette. Is de zonwering onverhoopt toch nat geworden? Laat het dan helemaal drogen in geopende stand.

Wafelvorming

Een andere doekeigenschap is wafelvorming wat voor kan komen ter hoogte van de naden, zomen of in het midden van het doek, kan wafelvorming voorkomen. Door de dubbele dikte op het niveau van de naden, ontstaat er een verschillende diameter bij het oprollen van het doek. Dit fenomeen kan versterkt worden door de oprollingsas of door de breedte van het doek. Wafelvorming kan zich ook voordoen bij hevige regenval waarbij zakvorming ontstaat.

Doekeigenschappen zonwering suncircle 1.    Doekeigenschappen zonwering suncircle

Doorhangen

Zonweringsdoek staat altijd onder spanning. De naden vangen de meeste spanning op. Als het doek opgerold wordt, komen de naden boven op elkaar te liggen waardoor ze platgedrukt kunnen worden. Naden en zomen kunnen daardoor licht uitgetrokken worden en zelfs een beetje doorhangen wanneer de zonwering uitgerold wordt.

Knik- en wrijfstreep

De knik- en wrijfstrepen ontstaan bij de confectie, de assemblage of de plaatsing van het zonweringsdoek, of bij het gebruik nadien. Het gevolg is dat op de plaats van de vouwen en knikken een donkere streep zichtbaar wordt die lijkt op een potloodstreep (bij lichte kleuren) of een lichte streep die lijkt op een krijtstreep (bij donkere kleuren). Uw suncircle-dealer kan u hier verder over voorlichten en tips geven voor een lange levensduur van het doek.