Skip to main content

Screens en rolluiken kunnen op verschillende manieren worden geplaatst. Daarbij heeft iedere manier van plaatsen een eigen montagemethode. Vóór het inmeten van de zonwering moet de plaatsingsmethode duidelijk zijn, om het goed in te kunnen meten.

In dit artikel lichten we de verschillende plaatsing van screens of rolluiken toe én bespreken we de voor- en nadelen per plaatsing.

Screens of rolluiken plaatsen: wat zijn de mogelijkheden?

Screens of rolluiken plaatsen: wat zijn de mogelijkheden?

Voor de plaatsing kennen we twee verschillende plaatsingsmogelijkheden. Deze lichten we hier voor u toe.

Screen of rolluik plaatsing in de dag

Screen of rolluik plaatsing in de dag

Bij een in de dag plaatsing wordt de zonwering bevestigd tussen twee muren in. Het screen of het rolluik wordt als het ware in het kozijn gehangen. 

Vrijwel identiek aan een plaatsing in de dag, is het plaatsen van een rolluik of screen tussen de muur. Het verschil tussen beide is dat bij een tussen de muur plaatsing de beugels aan de zijkant van de muur worden bevestigd in plaats van op het kozijn.

Screen of rolluik plaatsing op de dag

Bij het op de dag plaatsen van een screen of rolluik wordt de zonwering op de muur bevestigd. Deze bevestiging wordt ook wel een op de muur plaatsing genoemd. Bij deze plaatsing valt het scherm dus over het kozijn heen.

Screen of rolluik plaatsing op de dag

Welke keuze u het beste kunt maken is afhankelijk van wat uw wensen en eisen zijn. Daarom hebben we per plaatsing de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

De voor- en nadelen van de in de dag plaatsing

De voor- en nadelen van de in de dag plaatsing

Voordelen van in de dag plaatsing

 • Bij de in de dag plaatsing is de zonwering minder prominent aanwezig, doordat deze binnen twee muren valt. Dat maakt het geheel zeer strak en netjes afgewerkt. 
 • Doordat de zonwering binnen twee muren valt, kan de wind hier niet achter komen. Woont u in een winderige omgeving? Dan is de in de dag plaatsing in veel gevallen een uitkomst.
 • In overleg kunnen de screens of rolluiken op het kozijn worden gemonteerd zonder gaten te boren. Bespreek dit gerust met uw SunCircle dealer.

Nadelen van in de dag plaatsing

 • Het naar buiten openen van ramen en deuren kan verhinderd worden met een in de dag plaatsing. Doordat het screen of het rolluik op het kozijn wordt geplaatst, komt de bak van de zonwering voor het raam te zitten. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, zo zijn er diverse screens die boven de ramen kunnen vallen door de lage inbouwhoogte. Daarnaast zijn er ook tussenoplossingen beschikbaar die zorgen dat dit nadeel geen probleem hoeft te zijn.
De voor- en nadelen van de op de dag plaatsing

De voor- en nadelen van de op de dag plaatsing

Voordelen van op de dag plaatsing

 • Bij de op de dag plaatsing wordt het screen of het rolluik op de muur gemonteerd. Hierbij is er meer speling bij de plaatsing, waardoor het monteren eenvoudiger is. Professionele montage is echter nog steeds van groot belang, omdat de montage op de muur lastiger kan zijn dan op het kozijn.
 • Bij een op de dag plaatsing hoeven er geen gaten in het kozijn geboord te worden.

Nadelen van op de dag plaatsing

 • In vergelijking met een in de dag plaatsing, is het risico dat er wind onder het scherm komt groter bij een op de dag plaatsing. Wanneer een screen echter goed strak wordt gemonteerd, hoeft dit geen probleem op te leveren.
 • Bij een op de dag plaatsing valt de zonwering meer op. Het eindresultaat is hierdoor minder strak.

Voor iedere plaatsing geldt dat de meting en de montage heel precies komt. Onze vakkundige partners komen de zonwering daarom meten aan huis en denken graag met u mee over de mogelijkheden van uw nieuwe zonwering.

De plaatsing van screens of rolluiken: zelf doen of uitbesteden?

De plaatsing van screens of rolluiken: zelf doen of uitbesteden?

Een professionele plaatsing van zonwering is essentieel voor een goede functionaliteit en een strak uiterlijk. Het afstellen van de screens of rolluiken vereist kennis en vaardigheden, welke plaatsing u ook kiest. 

Bent u handig en beschikt u over het juiste gereedschap? Dan is het eventueel mogelijk om zelf uw screen of rolluik op te hangen. Een juiste montage en plaatsing is echter een vereiste om optimaal te kunnen genieten van uw zonwering en geen risico te lopen op schade. 

Het voordeel van het uitbesteden? Vrijwel altijd adviseren we om de zonwering te laten plaatsen. U bent dan volledig ontzorgd en het risico / verantwoordelijkheid wat komt kijken bij de plaatsing ligt bij degene die het plaatst.

Wat kost het laten plaatsen van screens of rolluiken?

Wat kost het laten plaatsen van screens of rolluiken?

Wilt u screens of rolluiken laten plaatsen? Dat kan uiteraard! Over het algemeen spelen de volgende factoren een rol bij het bepalen van de kosten:

 • Een screen of rolluik plaatsen op de begane grond is voordeliger dan op een verdieping. Het plaatsen op een verdieping brengt een meerprijs met zich mee.
 • Indien gewenst en van toepassing kunnen we tegen een meerprijs het oude screen / rolluik demonteren en afvoeren.
 • Standaard voeren we de montage uit met een ladder. Wanneer een steiger nodig is, kan dat uiteraard ook. Hierbij komen kosten kijken voor het opbouwen en demonteren van de steiger.

We noemen in dit artikel geen prijzen omdat de kosten voor de plaatsing afhankelijk zijn van uw woonsituatie en wensen. Vraag hiervoor gerust een offerte aan.

In het kort: de juiste plaatsing van uw screen of rolluik

 

Welke plaatsingsmogelijkheden zijn er voor mijn screen of rolluik?

Een screen of rolluik kan in de dag of op de dag geplaatst worden. Bij plaatsing in de dag wordt de zonwering tussen de muren geplaatst. Bij plaatsing op de dag wordt de zonwering op de muur geplaatst.

Wat zijn de voordelen van plaatsing in de dag?

Bij plaatsing in de dag is de zonwering minder aanwezig. Dit oogt strakker. Daarbij kan de wind minder eenvoudig achter de zonwering komen.

Wat zijn de voordelen van plaatsing op de dag?

Plaatsing op de dag is eenvoudiger te realiseren. Daarbij heeft u meer speling bij de plaatsing.

Kan ik mijn screen of rolluik zelf plaatsen?

U kunt uw screen of rolluik zelf plaatsen. Een juiste montage en plaatsing is echter een vereiste om optimaal te kunnen genieten van uw zonwering en geen risico te lopen op schade. Professionele montage raden wij daarom altijd aan.

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan