Skip to main content

Screens op zonne energie, ook wel bekend als solar screens of screens met zonnepanelen, bieden een energie-efficiënte oplossing voor het openen en sluiten van gemotoriseerde screens. In tegenstelling tot traditionele screens halen screens op zonne energie hun energie niet uit het elektriciteitsnet, maar rechtstreeks uit de zon. Dit betekent dat er geen bedrading naar het screen nodig is, er geen gaten geboord hoeven te worden en dat u ook nog eens bespaart op uw energierekening.

Hoe werkt een solar screen?

Hoe werkt een solar screen?

Om een screen elektronisch te openen of te sluiten is energie nodig (hier leest u meer over de bedieningsmogelijkheden van onze screens). Deze energie wordt bij reguliere screens uit een aangesloten stroomnet gehaald. Bij de solar screens wordt de energie niet uit het stroomnet gehaald, maar uit de zon. 

De solar screens van SunCircle zijn voorzien van een zonnepaneel. Dit zonnepaneel zet zonne-energie om in stroom en die stroom wordt vervolgens opgeslagen in een accu. Wanneer u via uw smartphone of via de afstandsbediening het screen wilt bedienen, haalt de motor de energie die hiervoor nodig is uit deze accu. 

Zonwering is natuurlijk allereerst een functioneel product, maar het oog wil ook wat. Daarom is de accu van een screen met zonnepaneel volledig weggewerkt in de motor. Wel zo strak! Het zonnepaneel zit standaard op de voorkant van de kast gemonteerd. Het is ook mogelijk om deze onder een hoek te plaatsen, om zo het rendement te verhogen.

Wat zijn de voordelen van screens op zonne-energie?

Wat zijn de voordelen van screens op zonne-energie?

Benieuwd naar de voordelen van de screens? We hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet:

 • Doordat er zonne-energie wordt gebruikt voor de bediening van de screens, bespaart u op uw energiekosten;
 • Bij reguliere screens is bedrading nodig én is het vaak nodig om gaten te boren en om alle kabels netjes weg te werken. Voor de SunCircle screens op zonne-energie is geen bedrading nodig, waardoor de kans op beschadigingen aanzienlijk lager is (denk aan eventueel stucwerk wat los kan komen bij boren);
 • De monteurs zijn sneller klaar met de montage, juist ook omdat de bedrading niet nodig is;
 • De SunCircle solar screens maken gebruik van een zonne-energie motor, waarbij de accu geïntegreerd is in de motor. Het voordeel daarvan? De screens zijn verkrijgbaar met dezelfde compacte cassette als de reguliere screens.
Zijn er ook nadelen aan screens op zonne-energie?

Zijn er ook nadelen aan screens op zonne-energie?

De reguliere screens in Nederland hebben als energiebron een betrouwbaar stroomnetwerk. Dat maakt dat de bediening van de zonwering hoogstwaarschijnlijk altijd zal functioneren.

Een nadeel van screens op zonne-energie kan zijn dat de motor afhankelijk is van de hoeveelheid zonuren. Hoe meer zon er op het zonnepaneel schijnt, hoe meer energie er is om in de accu op te slaan. Bij voldoende energie in de accu, zal de bediening adequaat functioneren. Wanneer er weinig of geen zon op het zonnepaneel schijnt, kan de accu (te) leeg raken waardoor deze niet meer voldoende energie levert om de screens te kunnen openen of sluiten.

Om hier rekening mee te houden, is het belangrijk om goed na te denken (eventueel met een SunCircle dealer) over de plaatsing (zie volgende alinea).

Kan ik overal een solar screen plaatsen?

Ja, theoretisch kan een solar screen overal geplaatst worden waar een regulier screen ook geplaatst kan worden. Maar, hierboven benoemde we al dat het belangrijk is om goed over de plaatsing na te denken, omdat de positie ten opzichte van de zon essentieel is voor een goed functionerend solar screen.

Om rekening mee te houden:

 • We adviseren om permanente schaduwvorming op het zonnepaneel te voorkomen, zoals bij overstekken of een diepe montage. 
 • Een solar screen dat richting het noorden wordt geplaatst, zal veel minder zonne-energie binnenkrijgen dan een screen dat op het zuiden wordt geplaatst. 

Twijfelt u over de plaatsing van solar screens? Neem dan contact op met een van SunCircle dealers.

Wat kost een screen met zonnepaneel?

Wat kost een screen met zonnepaneel?

De prijs van een SunCircle screen met zonnepaneel is hoger dan de prijs van een regulier screen. De monteurs hebben bij de montage echter minder uren nodig (doordat er geen bedrading nodig is), wat in prijs weer een voordeel oplevert. 

Benieuwd naar de exacte kosten voor uw screen met zonnepaneel? Vraag eenvoudig een offerte aan.

Hoe bedien ik een SunCircle Solar Screen

De SunCircle Solar Screens kunnen op dezelfde manier worden bediend als de reguliere screens. De screens kunnen bediend worden met: 

 • Een wand- of een handzender (beide zenders zijn leverbaar met 1 of 15 kanalen);
 • Een applicatie op de telefoon;
 • Een eigen domotica-systeem; denk aan Amazon Echo, Homey of Google Home.
Hoe bedien ik een SunCircle Solar Screen

Hoe lang gaat een solar accu mee?

Een screen op zonne-energie is afhankelijk van de zon. De accu is hierbij essentieel, omdat hier een energievoorraad in wordt opgeslagen. Ideaal voor de dagen dat de zon niet schijnt. Dat roept wel de vraag op; hoe lang gaat deze accu mee?

Hoe lang een solar accu exact meegaat is afhankelijk van twee factoren:

1. Het formaat van de zonwering
Een groot screen is zwaarder dan een klein screen. Des te zwaarder het screen is, des te meer energie heeft de motor nodig voor de bediening. 

2. Het gebruik van de zonwering 
Iedere keer dat de zonwering gebruikt wordt, raakt de accu leger.

Om u toch een beeld te kunnen geven hebben we bij SunCircle een zogenaamde duurtest gedaan. Voor deze test hebben we screens in twee formaten met een volle accu (maar zonder zonnepaneel) gemonteerd op een duurtest opstelling. We hebben het aantal bewegingen geregistreerd wat we konden uitvoeren met deze accu. Dit was het resultaat:

 • R90 Solar screen (1 bij 1 meter): bewoog 200 keer op en neer op de volle accu.
 • R90 Solar screen (4 bij 3,5 meter): bewoog 50 keer op en neer op de volle accu.

Let op: in de praktijk zal een accu (indien op een goede positie gemonteerd) altijd tussendoor weer opladen.

Hoe lang gaat een solar accu mee?

Hoe zit het met rolluiken op zonne-energie?

Een vraag die veel gesteld wordt is; hoe zit het dan met rolluiken, bestaan die ook op zonne-energie? SunCircle heeft inderdaad ook een solar rolluik in het assortiment. Dit is de VR-R40. Wat betreft de voor- en nadelen zijn solar rolluiken vergelijkbaar met de solar screens.

Kort samengevat

Wat zijn de voordelen van screens op zonne-energie?

U bespaart op energiekosten, er hoeven geen gaten geboord te worden voor de bedrading en is daardoor ook sneller te monteren.

Wat zijn de nadelen van screens op zonne-energie?

Het screen is afhankelijk van de hoeveelheid zonuren. Indien er te weinig zon op het paneel schijnt kan de accu (te) leeg raken en niet meer genoeg energie hebben om te kunnen openen of sluiten. Hier dient rekening mee gehouden te worden tijdens de plaatsing.

Zonwering op zonne-energie voor uw woning

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en kosten voor solar zonwering voor uw eigen woning? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met een van onze dealers. We helpen u graag verder!

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan