Skip to main content

Veel mensen genieten van contact met de buitenwereld, van daglicht wat warm onze kamers binnenstraalt en.. van een zo laag mogelijke energierekening! Daarom biedt zonwering ook in de winter een scala aan voordelen en mogelijkheden.

Steeds meer mensen kiezen, geheel in stijl met de laatste woontrends, voor grote ramen met helder glas. Niet zo gek, want deze ramen laten volop daglicht binnen en zorgen dat we eenvoudig het contact met de buitenwereld houden. Maar.. tijdens de koude wintermaanden zijn ramen de zwakste schakel in de isolatie van uw woning. En de laagstaande winterzon, hoe fijn hij ook is, kan wel eens hinderlijk in uw ogen schijnen. De oplossing? Rolluiken en screens!

Warmteverlies in de winter

Zelfs de allerbeste, meest moderne en goed geïsoleerde ramen blijven in een woning de zwakste schakel als het gaat om isolatie. Ramen zijn in de winter in veel gevallen verantwoordelijk voor het grootste aandeel warmteverlies. 

Uiteraard vangen we dit warmteverlies op met onze kachel of verwarming. Ons huis is tenslotte de plek waar we samen zijn, waar we eten, slapen en ontspannen. Dit zorgt echter voor een hogere energierekening dan nodig. Zonwering kan echter helpen bij het verlagen van uw energierekening!

De functie van zonwering in de winter

In de winter laten ramen de zon binnenkomen in een woning of gebouw. Hierdoor is minder energieverbruik nodig voor het verwarmen van een woning. Wat is in de winter dan de functie van zonwering? Een eerste belangrijke functie om te benoemen is dat gesloten zonwering, zoals rolluiken,  als een isolerende laag werkt voor de ramen. Hierdoor draagt zonwering in de winter bij aan het verminderen van energieverlies. Dit zorgt er voor dat er minder energieverbruik nodig is voor de verwarming.

Alle functies van zonwering in de winter kunnen we samenvatten in twee onderdelen: het bieden van thermisch comfort en het bieden van visueel comfort. We leggen u graag de verschillen tussen de twee uit.

Thermisch comfort in de winter met behulp van rolluiken en screens

Zonwering in de winter biedt allereerst thermisch comfort. Onder thermisch comfort verstaan we een aangenaam verblijfsklimaat in de betreffende binnenruimte. In een woning is dat maximaal 27 °C overdag en maximaal 25 °C in de nacht. Hierbij spelen ook luchtvochtigheid en luchtsnelheid nog een belangrijke rol. De WHO (World Health Organisation) geeft aan dat een temperatuur tussen de 18 °C en 24 °C een gezonde binnentemperatuur is.

Voor het winterseizoen verstaan we onder thermisch comfort dat het in een woning zo warm mogelijk blijft, tegen zo min mogelijk stook- en verwarmingskosten. Hoe het werkt?

 • Door de zonwering in de winter overdag ingetrokken te hebben, kan het daglicht binnenkomen. Dit levert maximale warmtewinst op.
 • Door in de nacht de zonwering neer te laten worden de isolerende eigenschappen van de ramen verbeterd. De warmte die binnen is wordt hierdoor zo veel mogelijk binnen gehouden.
suncircle blog winterzonwering

Visueel comfort in de winter met behulp van rolluiken en screens

Behalve thermisch comfort biedt zonwering in de winter ook visueel comfort. Visueel comfort bestaat uit vier verschillende aspecten:

 1. De binnenkomst van daglicht;
 2. Geen / minder verblinding door zonlicht;
 3. Geen / minder reflecties door zonlicht;
 4. Zicht naar buiten door de zonwering heen. 

Voorkom verblinding met zonwering

Zonnestralen in ons gezicht beïnvloeden ons zichtvermogen en veroorzaken daarmee ongemak en ongenoegen. Gelukkig kan dit verschijnsel in zomer en winter door zonwering voor een groot deel worden voorkomen.

In ruimtes die door daglicht worden verlicht, in de winter of in de zomer, kunnen slechte visuele omstandigheden ontstaan. Denk aan (continue) verblinding door de zon, waardoor beeldschermwerk bijvoorbeeld erg lastig kan worden.

Op een winterse dag hebben zonnestralen een lagere zonnehoek dan in de zomer. Doordat zonwering dynamisch is en zelfs automatisch kan worden ingesteld, weert de zonwering precies de zonnestralen waar nodig. Zonwering in de winter, bijvoorbeeld een screen of rolluik, beheerst verblinding en biedt daarmee visueel comfort. 

Naar buiten kijken in de winter

Aan het begin van dit artikel noemde we het al; we vinden contact met de buitenwereld allemaal in meer of mindere mate belangrijk. Om dit contact te houden vinden we het vaak belangrijk om door de neergelaten zonwering heen, naar buiten te kunnen kijken. Dit kan worden gerealiseerd door screendoeken met een bepaalde openingsfactor aan te schaffen. SunCircle of een SunCircle dealer kan u adviseren over wat aansluit bij uw situatie en wensen.

Goed om te weten:

 • De openingsfactor van een screendoek heeft geen invloed op de kleur van het doek. Een zwart doek blijft, hoe groot of klein de openingsfactor ook is, een zwart doek.
 • Lichtere kleuren zonweringdoek reflecteren meer licht en kunnen meer lichthinder veroorzaken. Donkere kleuren zonweringdoek absorberen meer licht. Hierdoor ontstaat minder lichthinder. Daarover leest u in dit artikel meer informatie.
Screens zonwering van binnen suncircle 2

Minder warmteverlies in de nacht dankzij rolluiken

Niet alleen overdag heeft zonwering in de winter een belangrijke functie, ook in de nacht kan zonwering van grote waarde zijn. Wanneer u een rolluik (of een ander zonwering product) in de winter sluit vormt zich een luchtlaag tussen het glas en de neergelaten rolluiken. Deze luchtlaag zit hier als het ware ‘vast’ en behoudt een tussenniveau qua temperatuur, waarmee deze luchtlaag als het ware een extra isolatielaag vormt. 

Deze laag zorgt ervoor dat het warmteverlies, wat tijdens een winterse nacht optreedt, tot wel 80% kan worden beperkt!

Geautomatiseerde rolluiken of screens in de winter

Door te kiezen voor geautomatiseerde rolluiken of screens in de winter worden diverse voordelen versterkt. Zelf kunnen we nog wel eens vergeten om de rolluiken of screens omhoog te doen of juist naar beneden. Zo is er eerder uit onderzoek gebleken dat zonwering met handmatige bediening gemiddeld ‘slechts’ 1-2 keer per week wordt bediend. Dat is jammer, want zo profiteert u niet optimaal van het mogelijke rendement. Met een tijdklok of lichtsensor wordt de zonwering bediening automatisch geregeld en gaat de zonwering op gepaste momenten naar boven en beneden.

Bedieningen 4 4

Winterse zonwering in het kort

Kort samengevat bieden rolluiken en screens in de winter u het volgende:

 • Een kostenbesparing doordat zonwering extra isolatie verzorgt. 
 • Zonwering zorgt in de winter voor privacy. Als het in de winter vroeg donker is, kunt u van binnen niet meer naar buiten kijken. Mensen kunnen van buiten alleen nog wel naar binnen kijken. Dit kunt u voorkomen door zonwering te sluiten.
 • Het zonlicht kan efficiënt worden geweerd waardoor u geen overlast of hinder van zonnestralen ervaart.

SunCircle winter zonwering: meer woonplezier met rolluiken en screens

Zonwering is dus niet alleen een product wat handig is in de zomer, maar zeker ook in de winter. Wilt u meer weten over zonwering en hoe zonwering het beste bij uw woning kan worden toegepast? Neem dan contact met ons op of met een SunCircle dealer.

Ook leuk om te bekijken:

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan