Skip to main content

Bij het aanschaffen van zonwering staat u voor diverse keuzes. Keuzes over waar de zonwering geplaatst moet worden, welk type zonwering u kiest en ook keuzes over hoe deze zonwering eruit moet komen te zien en welke kleur zonwering u wilt aanschaffen.

Want, wist u dat de kleur van de zonwering een grote invloed kan hebben op de effectiviteit van zonwering?

Doek kleuren terrasoverkappingen

Welke kleuren zonwering zijn er?

Als u eenmaal weet welk type zonwering het meest geschikt is voor uw situatie, wilt u de juiste kleur bepalen. Er is eigenlijk altijd een passende kleur te vinden. Dat komt omdat de verschillende soorten zonwering in ongelofelijk veel verschillende kleuren leverbaar zijn.

Terrasscherm uitvalscherm 5

De werking van de zon en zonwering

Wie geniet er nu niet van de heerlijke zonnestralen op een eerste lentedag? Of op een heldere, koude winterdag? Maar, wat gebeurt er eigenlijk als deze zon op onze zonwering straalt? Voordat u de keuze voor een kleur maakt is het belangrijk om te weten wat de invloed van de zon en zonnestralen is en hoe de kleur kan helpen bij het verminderen van de (soms) nadelige effecten van zonnestralen.   

Wat is een zonnestraal?

Zonnestralen bestaan uit drie verschillende onderdelen. 

 1. Ultraviolette straling: deze is onzichtbaar voor ons mensen maar kan wel gevaarlijk zijn bij overmatige blootstelling. 
 2. Zichtbare straling. Dit is de straling die zorgt dat we vormen, contrast en kleur kunnen waarnemen. 
 3. De korte golf-infraroodstraling: het deel wat wij ervaren als warmte.

De zonnestralen kunnen we als prettig ervaren, maar we kunnen er ook last van hebben. Daarnaast zorgen zonnestralen ook voor de (ongewenste) opwarming van onze woning in de zomer en kunnen ze in de winter juist zorgen dat we lagere energielasten hebben. Het gebruik van zonwering is een ideale, bewezen oplossing voor het effectief omgaan en spelen met de zon. 

Een zonnestraal en zonwering

Wanneer een zonnestraal op de zonwering van een woning valt gebeuren er verschillende dingen:

 • Een deel van de stralen treden de woning binnen. Deze worden doorgelaten door het doek. Dit deel zorgt voor de warmte in huis en noemen we de transmissiewaarde.
 • Een tweede deel van de stralen worden door de zonwering teruggekaatst (gereflecteerd). Dit deel komt de woning dan ook niet binnen en noemen wij de reflectiewaarde.
 • Het laatste deel van de zonnestralen wordt door de zonwering geabsorbeerd. Dit deel komt de woning dan ook niet binnen en heet de absorptiewaarde.

Welk percentage van de stralen binnentreedt, terugkaatst of wordt geabsorbeerd is volledig afhankelijk van het materiaal en de kleur van het zonweringsdoek.

suncircle blog kleurzonwering zon

De eigenschappen van kleuren zonwering

Door het plaatsen van zonwering kunt u voorkomen dat de temperatuur in uw woning snel oploopt op een warme, zomerse dag. Hierbij kunt u het volgende aanhouden als het gaat over de kleuren zonwering:

 • Witte zonwering reflecteert zonlicht, maar absorbeert minder
 • Zwarte zonwering absorbeert veel zonlicht, maar reflecteert minder

Zwarte zonwering absorbeert meer zonlicht dan dat witte zonwering reflecteert. Dat is dan ook de reden dat er bij het gebruik van zwarte zonwering minder warmte / zon ‘overblijft’ om uw woning binnen te dringen dan bij witte zonwering.

 

Een voorbeeld:

Stel dat de zon schijnt op uw witte zonwering. Dan wordt bij witte zonwering het grootste deel gereflecteerd (58%) een kleiner deel wordt geabsorbeerd (30%) en het kleinste deel (12%) komt ondanks de zonwering nog steeds uw woning binnen.

Verandazonwering windvaste contstructie

Stel dat de zon schijnt op uw zwarte zonwering. Dan wordt bij zwarte zonwering het grootste deel geabsorbeerd (91%), een klein deel reflecteert (5%) en het kleinste deel komt alsnog de woning binnen (4%).

suncircle blog kleurzonwering zwart

Doordat de absorptie waarde van zwart zo hoog is, is het deel wat de woning binnentreedt maar ⅓ van wat de woning binnentreedt bij witte zonwering.

De functie van de kleur zonwering

In dit artikel kunt u meer informatie lezen over de functie van zonwering. Maar, welk effect heeft de kleur van uw zonwering op deze functies? En welke kleur zonwering is geschikt voor uw woning? Dit heeft alles te maken met wat u belangrijk vindt! 

In de onderstaande tabel vindt u een overzicht van vier kleuren in combinatie met functies van zonwering.

Verblinding tegen gaan Nacht privacy Visueel contact naar buiten behouden Gebruik natuurlijk daglicht
Wit 1 2 1 2
Grijs 3 2 2 2
Zwart 3 2 2 1
Grijs (opaak of 0% opening) 4 4 0 0

(0: minst effectief, 4: zeer effectief)

Zoals we in de tabel terug zien is iedere kleur op een andere manier effectief. Is het zicht naar buiten voor u van groot belang? Dan  is grijze opaak zonwering (niet transparant) niet de beste optie. Deze kleur is juist wel weer geschikt als u verblinding optimaal wilt tegengaan of wanneer de nacht privacy voor u van groot belang is.

Als het gaat om buitenzonwering raden we vaak een donkere kleuren doek aan. Deze doeken laten vele malen minder licht door dan lichtere doeken, waardoor er minder straling binnenkomt. Een donkerder doek, van bijvoorbeeld screens, zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht naar buiten beter blijft. Mensen kijken niet naar binnen, maar u nog wel naar buiten!

De andere kleuren zonwering

In dit artikel hebben we de functies en eigenschappen van witte zonwering, grijze zonwering en zwarte zonwering benoemd. Uiteraard zijn er nog veel meer kleuren zonwering, hierbij geldt:

 • Donkere kleuren zonwering lijken qua eigenschappen en functies het meeste op zwarte zonwering.
 • Lichte kleuren zonwering lijken qua eigenschappen en functies het meeste op witte zonwering.
 • Alle overige kleuren zonwering vallen qua eigenschappen en functies tussen witte en zwarte zonwering in. 

Als u op zoek bent naar de eigenschappen en functies van één of meerdere specifieke kleuren kunt u altijd contact met ons of met één van onze dealers opnemen. 

Bediening smartphone vouw en schuifluik zonwering

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan