Skip to main content

Heerlijk als het zonnetje weer schijnt en het zonnescherm weer naar beneden kan! Niet is alleen zo vervelend als erachter komen dat uw zonwering nog vies is. We hebben daarom dé tips voor u om uw zonwering schoon te maken!

Schoonmaaktips voor schoonmaken zonwering suncircle

Waarom moet ik mijn zonwering schoonmaken?

De meest logische reden om uw zonwering schoon te maken is natuurlijk de uitstraling. Schone zonwering ziet er natuurlijk beter uit dan zonwering wat is bedekt met vuil. Schoonmaken heeft echter ook positieve invloed op de levensduur van uw zonwering.

De zonwering zelf, dat wil zeggen het doek, de lamellen of de screens kunnen beschadigd raken door bepaald vuil. Met name doek is hier gevoeliger voor. Door tijdig en regelmatig schoon te maken voorkomt u kleurverschil, krassen of andere visuele schade. 

Vuil kan echter niet alleen visuele schade veroorzaken. Het kan ook voor technische problemen leiden. Als er veel vuil op uw zonwering zit is de kans groter dat het de mechaniek binnendringt. Dit kan leiden tot schade die voorkomen had kunnen worden met een goede wasbeurt.

Voordelen van het schoonmaken van zonwering opgesomd:

 • Schonere en nettere uitstraling
 • Voorkomt beschadiging aan de zonwering zelf
 • Langere levensduur mechaniek
Hz v2600 knikarmscherm zonwering

Hoe vaak moet ik mijn zonwering schoonmaken?

Het schoonmaken van zonwering is dus belangrijk. Maar hoe vaak moet dat dan gedaan worden? Dat is afhankelijk van uw woonsituatie. Wij bevelen het aan om uw zonwering 2 keer per jaar schoon te maken. Een keer vóór het warme seizoen en een keer aan het einde van het warme seizoen. Zo begint u het warme seizoen met schone zonwering en eindigt u het warme seizoen met schone zonwering, wanneer het waarschijnlijk minder gebruikt gaat worden.

Knikarmscherm zonwering suncircle 4

Een knikarmscherm/zonnescherm schoonmaken

Het knikarmscherm, ook wel bekend als het standaard zonnescherm, weert de zon met een doek. Dit doek is dan ook het belangrijkste om schoon te houden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om de mechaniek schoon en vrij van stof te houden.

Dit heeft u nodig om uw knikarmscherm/zonnescherm schoon te maken

 • Een ladder
 • Een zachte schoonmaakborstel, spons of doek
 • Schoonmaakmiddel voor doeken (vraag bij uw dealer)
 • Een emmer met warm water.

Een knikarmscherm schoonmaken is het beste te doen als het een lichte en droge dag is, maar er geen direct zonlicht is. Als het doek te snel droogt kan dat namelijk voor vlekken zorgen. Als het tijd is om schoon te maken rolt u het doek volledig uit, dan beginnen we met een droge schoonmaakbeurt. De kleinere vlekken en veel stof en vuil kunnen namelijk met zacht borstelen al van uw doek worden verwijderd. Is dit niet genoeg? Dan is de volgende stap vochtig reinigen. Hiermee kunt u grotere vlekken en aanslag verwijderen.

Voor vochtig reinigen is het eerst aan te bevelen om met een zachte borstel of spons en lauw water de vlekken proberen te verwijderen. Geeft dat niet het gewenste resultaat? Dan kunt u het schoonmaakmiddel gebruiken wat uw dealer u heeft aanbevolen. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing, want het is zonde als u uw doek beschadigt.

Als uw doek schoon is moet het nog drogen. Dat uw doek volledig droog opgeborgen wordt is belangrijk om schimmelvorming tegen te gaan. Wanneer het doek opgedroogd is kan het weer ingerold worden, maar als het lekker weer is kunt u het ook lekker uitlaten natuurlijk!

Verduisterende Zonwering - windvaste inbouwscreens in uddel suncircle

Screens schoonmaken

Screens hangen direct voor de ramen en krijgen daardoor best wat te verduren. Door uw ritsscreens schoon te houden zorgt u voor een netjes aangezicht en gaan de screens ook langer mee.

Dit heeft u nodig om screens schoon te maken

 • Ladder voor de screens op de eerste en tweede verdieping
 • Zachte borstel en/of stofzuiger
 • Lauw water
 • Siliconenspray
 • Schoonmaakmiddel voor screens (vraag uw dealer)

Met de borstel of stofzuiger haalt u loszittend vuil van uw screendoeken. Als er nog vlekken op het doek zitten kunt u die verwijderen met lauw water en het schoonmaakmiddel wat uw dealer heeft aanbevolen. Voordat u met vocht gaat schoonmaken is het nog wel aanbevolen om eerst de screens van het stroom af te halen.

De kast kunt u reinigen met lauw water, een zachte spons en eventueel een neutraal reinigingsmiddel. Verwijder ook eventuele takjes en ander vuil. U kunt dan ook geleiders en rubbers inspuiten met een siliconenspray. Doe dit zorgvuldig, want restanten spray kunnen weer voor vlekken in uw screendoek zorgen.

Verduisterende Zonwering - Rolluik zonwering suncicle 21

Rolluiken schoonmaken

Rolluiken dekken uw ramen volledig, maar kunnen daardoor wel veel vuil aantrekken. Gelukkig is het schoonmaken van rolluiken relatief eenvoudig en kunt u dat zelf doen!

Dit heeft u nodig om rolluiken schoon te maken

 • Ladder voor de rolluiken op de eerste en tweede verdieping
 • Zachte borstel en spons
 • Lauw water
 • Neutrale zeep of ander neutraal reinigingsmiddel
 • Siliconenspray

Laat uw lamellen helemaal zakken. Gebruik lauw water en een zachte spons om de lamellen schoon te maken. Hiermee voorkomt u krassen en vlekken op uw rolluik. Met een zachte doek kunt u ze weer droog maken.

De kast en de bewegende delen kunt u op dezelfde manier schoonmaken. Vervolgens kunt u op de bewegende delen een klein beetje siliconenspray of teflonspray gebruiken om alles te smeren. Ook de achterzijde van het pantser van het rolluik kunt u schoonmaken. Dit kunt u doen door de voorkap met een torx schroevendraaier los te schroeven en vervolgens per lamel het pantser schoon te maken terwijl u het rolluik langzaam omhoog laat gaan. 

En aan de slag!

Met deze tips kunt u zelf uw zonwering schoonmaken en kunt u er optimaal van genieten. Heeft u vragen over het onderhoud van uw zonwering? Neem dan contact met ons op. Onze dealers voorzien u ook graag van advies.

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan