Skip to main content

Ritsscreens zijn een strakke en mooi ogende oplossing voor het weren van zon in uw woning. Daar wilt u toch zo lang mogelijk van genieten? Voor de levensduur en het uiterlijk van uw ritsscreens is schoonmaak essentieel. We delen daarom graag hoe u zelf uw ritsscreens schoon kunt maken.

Schoonmaken van Verduisterende Zonwering - Windvaste ritsscreens zonwering overkapping suncircle 098

Waarom moet ik mijn ritsscreens schoonmaken?

Het schoonmaken van uw ritsscreens is uiteraard belangrijk voor de hygiëne. Het is echter ook belangrijk voor de levensduur van uw zonwering. Vuil kan namelijk voor verkleuring van uw screens zorgen en kan ook de motoriek van uw zonwering beschadigen. Als u dus zo lang mogelijk van uw zonwering wilt genieten is schoonmaak en onderhoud essentieel.

Hoe vaak moet ik mijn screens schoonmaken?

Door uw screens periodiek schoon te maken zorgt u ervoor dat ze er altijd netjes uitzien en voorkomt u onnodige reparaties. We raden dan ook aan om uw screens 2 keer per jaar schoon te maken; een keer vóór het warme seizoen en een keer ná het warme seizoen. Hierdoor heeft u schone zonwering zodra u hem gaat gebruiken en bergt u het ook schoon weer op.

Schoonmaaktips voor schoonmaken zonwering suncircle

Wat heb ik nodig om mijn ritsscreens schoon te maken?

Voor het schoonmaken van uw screens heeft u niet veel nodig, maar het is wel handig om alles direct al bij de hand te hebben als u begint. We hebben daarom een lijstje gemaakt met de benodigdheden.

Dit heeft u nodig bij het schoonmaken van uw ritsscreens:

 • Een zachte borstel en stofzuiger
 • Neutraal schoonmaakmiddel (vraag uw dealer)
 • Een emmer met lauw water
 • Evt. siliconenspray
 • Evt. een ladder

Waar op te letten bij het schoonmaken van ritsscreens

Schoonmaken van suncircle maatwerk screen ingebouwd barneveld 029
Het schoonmaken van het screendoek doet u met een neutraal schoonmaakmiddel om vlekken te voorkomen
Het schoonmaken van de profielen kan het beste met een zachte doek met lauwwarm water
Door de geleiders en rubbers in te spuiten met siliconenspray voorkomt u onnodige slijtage en bijgeluiden

Zo maakt u screens schoon

 • Verwijder loszittend vuil
 • Verwijder vlekken met een neutraal schoonmaakmiddel
 • Spoel het doek met lauw water
 • Verwijder takjes en ander vuil van het aluminium
 • Reinig de profielen
 • Behandel piepende en krakende geleiders en rubbers met siliconenspray

Het schoonmaken van uw screendoeken begint bij het grovere werk. Loszittend vuil als blaadjes, takjes en andere kleine objecten kunt u met de hand verwijderen. Loszittende stof is eenvoudig te verwijderen met een zachte borstel of met de stofzuiger. Door het screendoek helemaal uit te laten rollen kunt u overal goed bij.

Stof wat aangekoekt is en vlekken kunnen met een neutraal schoonmaakmiddel worden verwijderd. Als u niet zeker bent of u het juiste schoonmaakmiddel heeft, kan uw dealer u daarbij helpen. We raden aan om van boven naar beneden te werken. Als alles weer schoon is gebruikt u een natte doek met lauwwarm water om uw ritsscreens zeepvrij te maken, zeepresten kunnen namelijk voor vlekken zorgen als ze opdrogen.

Los vuil kan vast komen te zitten in de behuizing, waar het zich kan gaan ophopen. Grote stukken kunt u met de hand verwijderen en met een zachte doek kunt de profielen afnemen. De mechaniek, de geleiders en de rubbers kunt met een siliconenspray behandelen als het piept of kraakt. Hiermee voorkomt u overmatige slijtage en bijgeluiden. Wees wel zorgvuldig met het gebruiken van siliconenspray, want teveel kan juist voor extra vuilophoping zorgen. Gebruik dit dan ook alleen als uw screens piepen of kraken bij gebruik.

Schone suncircle maatwerk screen ingebouwd barnveld 30

Een blinkend eindresultaat!

Als het goed is zien uw screens er weer als nieuw uit na een schoonmaakbeurt! Tijd om te genieten van het mooie weer. Krijgt u de ritsscreens niet helemaal schoon of hebben uw screens onderhoud nodig? Neem dan contact op met uw dealer, zij kunnen professioneel onderhoud aanbieden.

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan