Skip to main content

Een aan- of uitbouw zorgt voor meer ruimte in of bij de woning, zonder dat u hoeft te verhuizen. Een ideale oplossing voor veel huishoudens. Wanneer u een aanbouw of uitbouw gaat realiseren, is het goed om rekening te houden met de zonwering. Daarom geven we u in dit artikel meer informatie over waar u op kunt letten en wat de mogelijkheden zijn.

De mogelijkheden van zonwering voor de uitbouw

Een uitbouw is een praktische en waardevolle toevoeging aan de woning. Het geeft meer ruimte en met een uitbouw op het zuiden of westen kunt u genieten van heerlijke zonuren. Bij een aanbouw of uitbouw kunt u echter ook wel enige hinder ervaren van de zon. Het kan zo zijn dat het binnen de uitbouw te warm wordt of dat de zon hinder geeft door reflectie op een beeldscherm. 

Met buitenzonwering is deze hinder voor een groot deel te voorkomen. Daarbij kunt u kiezen uit een aantal soorten buitenzonwering: een knikarmscherm (ook wel een zonnescherm genoemd), pergolazonwering of een overkapping. Screens en rolluiken zijn ook geschikt voor de uitbouw, deze geven comfort voor binnen. De knikarmschermen, pergolazonwering en overkappingen doen dat ook, maar minder. Deze hebben daarnaast wel het voordeel dat u heerlijk buiten kunt genieten van uw tuin in de schaduw.

Pergola zonwering suncircle 013

Een uitbouw met knikarmscherm

Als zonwering voor een uitbouw kunt u kiezen voor een traditioneel knikarmscherm (ook wel een zonnescherm of terrasscherm genoemd).

Kiest u voor een knikarmscherm? Dan kunt u vervolgens kiezen uit verschillende soorten doek en meer dan 200 doekkleuren. Ook qua maatvoering en bediening heeft u diverse keuzes, zodat u de zonwering koopt die bij uw wensen past.

Om een knikarmscherm aan de uitbouw te kunnen monteren is het nodig om voldoende ruimte boven het scherm te laten overblijven. Wanneer deze ruimte niet wordt aangehouden, is er een kans dat de muur niet sterk genoeg is om de zonwering te kunnen dragen.

Vaak is er bij een aanbouw niet genoeg ruimte te creëren. Wel is het vaak mogelijk om bouwkundige aanpassingen te maken zodat er toch heel mooi een scherm gemonteerd kan worden zonder allemaal hulpmiddelen die het vaak niet mooier maken. Wij kunnen voor u in overleg met het bouwbedrijf vaak wel een mooie bouwkundige oplossing verzinnen om toch goed het scherm te kunnen monteren.

Is er bouwkundig geen rekening mee gehouden?

Dan kunnen de zonwering experts door middel van muurstrips en andere hulpmiddelen zorgen dat de uitbouw muur alsnog sterk genoeg is. Uiteraard kijken we graag mee met uw situatie om aan te geven wat mogelijk is.

Meer over de knikarmschermen van SunCircle.

suncircle zonwering uitbouw knikarmscherm

Een uitbouw met pergolazonwering

Een tweede optie voor de zonwering van de uitbouw is de pergolazonwering. Bij pergolazonwering hangt de zonwering niet alleen aan de gevel, maar leunt de zonwering ook op twee aluminium staanders (zie afbeelding). De belasting op de muur is hierdoor minder dan bij het hierboven genoemde knikarmscherm.

Pergolazonwering is leverbaar vanaf 4 tot zeker 36 m² en in elke gewenste RAL-kleur.

Meer over de SunCircle pergolazonwering.

Een uitbouw met screens of rolluiken

Een vierde optie zijn screens en rolluiken. Ook deze zijn geschikt voor de uitbouw en geven comfort voor binnen.

suncircle zonwering uitbouw pergola

Keuzehulp bij zonwering voor de uitbouw

De verschillende soorten zonwering voor de uitbouw hebben allemaal eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van wat u belangrijk vindt, kunt u kiezen voor de zonwering die bij uw situatie past. De SunCircle zonwering experts adviseren u hierbij graag. 

In de onderstaande tabel ziet u een overzicht van de voor- en nadelen per type zonwering.

Voordelen Nadelen
Knikarmscherm

Neemt geen vloerruimte in beslag;

Ten opzichte van de andere opties voordelig;

Je kunt er onderdoor lopen (is bij een pui handig).

Niet bestand tegen harde wind (boven windkracht 4);

Niet geschikt voor water.

Pergolazonwering

Bruikbaar tot windkracht 6;

Subtiele staanders, waardoor de pergola minder ruimte in beslag neemt dan de overkapping;

Flexibel dak wat u elektrisch kunt in- en uitrollen.

Neemt meer ruimte in beslag dan bijv. het knikarmscherm;
Is minder geschikt bij water.

Screens

In de zomer gemakkelijk de zonwering zodat de woning binnen lekker koel blijft;

Het geeft een mooie look aan de uitbouw;

In de winter werken de ritsscreens als isolatie.

Screens hebben een minder isolerende werking dan rolluiken;

Screens zijn niet inbraakwerend;

Met rolluiken kunt u een ruimte volledig verduisteren, met screens ook, maar dan heb je een verduisterend doek nodig. Dit kan een voordeel zijn als je weinig ruimte heb en geen rolluik kwijt kan.

Rolluiken

Rolluiken zijn uitstekend zonwerend;

Rolluiken houden in de zomer de warmte buiten en de koelte vast, in de winter is het precies andersom;

Rolluiken bieden veel privacy;

De rolluiken hebben een isolerende en inbraakwerende werking;

Volop bedieningsgemak met een wandschakelaar, een losse afstandsbediening of via uw smartphone.

Met gesloten rolluiken heeft u vanuit de dakkapel geen zicht meer naar buiten;

Grotere kast ten opzichte van screens.

De bevestiging van zonwering aan de uitbouw

Zonwering kan in veel gevallen uitstekend bevestigd worden aan de uitbouw of aanbouw. Het is echter wel belangrijk om u hierin goed te laten informeren, zodat u zeker weet dat de constructie stevig genoeg is om het gewicht van de zonwering te dragen. De erkende SunCircle dealers kunnen u hier meer informatie over verstrekken.

Veelgestelde vragen over zonwering voor de uit- en aanbouw

Kan een zonnescherm bevestigd worden aan hout?

Dit ligt aan de constructie. Ons advies is om hier altijd een adviseur naar te laten kijken. 

Tot welke windkracht kan een zonnescherm aan?

Een zonnescherm van SunCircle, ook bekend als terrasscherm of knikarmscherm, kan tot en met windkracht 4 aan. Boven deze windkracht adviseren we u om de zonwering ingerold te houden om zo schade te voorkomen.

Is mijn uitbouw stevig genoeg voor de zonwering?

In vrijwel alle gevallen is er voor iedere uitbouw geschikte zonwering. Bij de montage van de zonwering wordt goed naar de constructie en stevigheid gekeken. Waar nodig worden ondersteunende onderdelen (zoals kapsteunen) bevestigd om de stevigheid te waarborgen.

In de bouwfase van een uitbouw kan door het bouwbedrijf rekening worden gehouden met de constructie zodat een knikarmscherm stabiel bevestigd kan worden.

suncircle zonwering uitbouw knikarmscherm2

Zonwering aanschaffen voor de uitbouw

Voor zonwering voor uw uitbouw bent u bij SunCircle aan het juiste adres. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met een van onze dealers. We helpen u graag verder!

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan