Skip to main content

Wereldwijd hebben we te maken met een stijgende aardgasprijs. Wereldwijd is het ook van belang om energie te besparen en om zo duurzaam mogelijk te leven. Zonwering kan bijdragen aan het besparen van energie en daarmee ook aan duurzaam leven.

Bent u op zoek naar manieren om duurzaam te leven en om energie en kosten te besparen? Dan kunnen energielabels een handig hulpmiddel zijn. Zo kunt u bij de aanschaf van nieuwe apparatuur rekening houden met het energielabel van deze apparatuur en bij de aanschaf van een huis ziet u welk energielabel de woning heeft. 

Wist u ook al van het bestaan van zonwering energielabels af? 

Wat is het Energie Prestatie Indicator (EPI) label?

SunCircle heeft samen met Romazo en TNO de Energie Prestatie Indicator (EPI) ontwikkeld. Deze EPI is een hulpmiddel wat aangeeft wat de warmtewerende eigenschappen van zonwering zijn buiten het stookseizoen en wat de isolerende eigenschappen van zonwering zijn binnen het stookseizoen. 

Ieder type zonwering heeft eigen kenmerken en daarbij passende labels. Dat maakt dat u gemakkelijke vergelijkingen kunt maken. 

 

14 energielabel standaard screen buiten

Voorbeeld energielabel: Standaard screen

Hoe kan dit zonwering energielabel gebruikt worden?

Prettig wonen met een zo laag mogelijke energierekening, dat wil iedereen. Het slim inzetten van zonwering kan daar een belangrijke rol bij spelen. Voor het zo laag mogelijk houden van de energierekening, moet de warmte in de zomer en de kou in de winter zoveel mogelijk buiten blijven.  

Het EPI label geeft per zonwering type aan hoe het scoort per seizoen. Het kan u helpen bij het maken van uw keuze voor nieuwe zonwering. 

Het label geeft, zoals de naam al aangeeft, een indicatie aan van de prestaties. Hele specifieke cijfers kunnen we hier niet aan koppelen, omdat de daadwerkelijke besparing afhangt van meerdere factoren. Denk aan het type glas, het type woning, de oriëntatie van de woning t.o.v. de zon en het soort zonwering doek. 

Zonder zonwering krijgt uw raam de Energie Prestatie Indicator “G”. Dit houdt in dat u maximaal warmte verliest binnen het stookseizoen, en maximaal warmte binnenhaalt buiten het stookseizoen. Met behulp van buitenzonwering kunt deze prestaties verbeteren en zo energie en kosten besparen. De Energie Prestatie Indicatoren variëren van A t/m G, waarbij A het beste is. Met het indelen van deze labels is uitgegaan van dubbele HR beglazing Type C. 

EPI-labels buitenzonwering

In onderstaande tabel ziet u de EPI-labels van de verschillende type buitenzonwering. Buitenzonwering is dus niet alleen geschikt voor het weren van de zon en warmte in de warme maanden, maar helpt het ook bij binnenhalen en -houden van de warmte in de koude maanden. Zo bespaart u met buitenzonwering energiekosten.

Type zonwering Koude maanden Warme maanden Label
Standaard screen buiten E A Label
Zip screen E A Label
Knikarmscherm F A/B Label
Uitvalscherm F A Label
Rolluik D A Label
Zipscreen / honingraat combinatie A A Label

Binnenzonwering vs. buitenzonwering

In de EPI krijgt zowel binnen- als buitenzonwering een label voor beide seizoenen. Buitenzonwering scoort in de zomer het beste op het voorkomen van hitte in huis, wat u weer energiekosten bespaard in het koel maken en houden van uw woning. In het stookseizoen scoren binnen- en buitenzonwering vergelijkbaar, met enkele uitschieters. 

Bij veel huishoudens kan ook een combinatie van binnen- en buitenzonwering zorgen voor goed resultaat. Met name een ritsscreen in combinatie met een honingraat plissé (binnenzonwering).

Ritsscreens zonwering binnen suncircle

De zonwering met het A-label in de zomer

In de zomer scoort de zonwering die de warmte optimaal buiten houdt, het hoogst. Dat zijn in dit geval alle verschillende soorten buitenzonwering. Van het standaard screen, tot aan buiten jaloezieën en rolluiken. 

Binnenzonwering scoort op dit vlak tussen een C en E . Bij buitenzonwering wordt de warmte namelijk buiten al geweerd, waardoor de warmte niet of minder binnenkomt. Bij binnenzonwering wordt de warmte binnen pas geweerd, waardoor de woning meer en sneller opwarmt. 

De zonwering met het A-label in de winter

Van alle typen binnenzonwering scoort de Honingraat Blackout plissé het beste voor het winterseizoen. Dit type binnenzonwering krijgt label B voor het winterseizoen. Van de buitenzonwering scoort het rolluik het beste met label D. 

Van alle zonwering krijgt de combinatie van het zipscreen (buitenzonwering) met de Honingraat (binnenzonwering) de hoogste labeling. Deze combinatie scoort in zomer en winter label A. 

EPI samengevat

 

Wat is EPI?

EPI is een Energie Prestatie Indicator label voor zonwering, mede ontwikkeld door SunCircle. Het is een hulpmiddel wat aangeeft de warmtewerende en isolerende eigenschappen van een specifieke type zonwering zijn, gedurende de seizoenen.

Welk type buitenzonwering heeft het beste EPI-label

De isolerende werking van rolluiken zorgt ervoor dat ze niet alleen zon weren in de warme maanden, maar ook meer warmte binnenhouden in de koudere maanden.

Kan ik binnen- en buitenzonwering combineren?

Jazeker. Een combinatie van een ritsscreen met een honingraat plissé gordijn levert het meest optimale resultaat op.

Advies over zonwering?

Bent u op zoek naar nieuwe zonwering en wilt u meer weten over de werking en de mogelijkheden? Neem dan contact met ons of onze dealers op. We helpen en adviseren u graag. 

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan