Skip to main content

Verschil screens en rolluiken

Kan ik beter voor een screen gaan of een rolluik? Een goede vraag als u op zoek bent naar nieuwe zonwering. Wij zetten de typische eigenschappen en verschillen op een rij zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Wat is een screen?

Een screen heeft hoofdzakelijk als functie om zon te weren uit de woning. De constructie is vergelijkbaar met die van een rolluik. Aan beide zijden van het raam zijn geleiders gemonteerd en het doek glijdt tussen de geleiders verticaal naar beneden. Screens zijn er in twee verschillende typen: standaard of met rits. Onze ritsscreens zijn windvast op iedere hoogte en hebben geen kieren tussen het doek en de geleiders. De kans op scheuren in het doek is hierbij minimaal in vergelijking tot een standaard screen. Het doek van een standaard screen zit niet vast zit in de geleiders en kan daardoor klapperen in de wind.

Screens filteren licht en warmte en zorgen voor een zacht en diffuus licht in huis. Het voorkomt inkijk en zorgt dus voor meer privacy. De doekkeuze speelt hierin een belangrijke rol. Vanuit huis kun je overdag prima naar buiten kijken. ’s Avonds is dit het omgekeerde. Dan kijk je vanaf buiten naar de lichtzijde en zijn contouren in huis zichtbaar. Het screendoek is geweven van dunne glasvezel draden, omhuld met een PVC laagje. Het doek reflecteert zonnestralen waardoor het glas de ramen niet opwarmt.

Voordelen van screens:

 • Uitstekend zonwerend
 • U kunt rekenen op een zonlichtfiltering van maar liefst 85%, waarbij u gewoon naar buiten kunt blijven kijken
 • De ritsscreens zijn windvaste screens. Deze zijn sterk en geven geen geluidsoverlast (zoals geklapper).

Nadelen van screens:

 • Screens zijn niet isolerend
 • Screens zijn niet inbraakwerend

Wat is een rolluik?

Een rolluik dient ter afsluiting van een raam of deur met als functie om, net zoals een screen, de zon te weren uit huis. Tevens maakt het inbrekers moeilijker om binnen te geraken. De horizontaal liggende lamellen bieden een krachtig gesloten pantser waardoor ramen en deuren volledig af te sluiten zijn. De lamellen zijn rondom voorzien van een aluminium buitenlaag en in combinatie met het schuim aan de binnenzijde, zorgt dit voor een stevige constructie. In gesloten stand is zicht naar binnen en buiten niet mogelijk. Rolluiken zijn ideaal voor situaties waarbij u een ruimte, bijvoorbeeld een slaapkamer, volledig wilt afsluiten van de buitenwereld. Door de verduisterende, en geluiddempende werking zou u zelfs overdag heerlijk kunnen slapen. Een rolluik heeft tevens een isolerende werking door de stilstaande lucht tussen het rolluik en het kozijn.

Voordelen van rolluiken:

 • Uitstekend zonwerend
 • Rolluiken houden in de zomer de warmte buiten en de koelte vast, in de winter is het precies andersom
 • Rolluiken werken isolerend en inbraakwerend
 • Door het plaatsen van rolluiken creëert u veel privacy
 • Verduisterd een ruimte op ieder moment van de dag

Nadelen van rolluiken:

 • Rolluiken sluiten een ruimte volledig af, waardoor u geen zicht meer heeft van binnen naar buiten

De verschillen tussen screens en rolluiken

Rolluiken Screens
Manier van afsluiten Pantser van lamellen Screendoek
Verduisterend Ja Is mogelijk met speciaal verduisterend doek.
Inbraak vertragend Ja Nee
Isolerend Ja Nee
Warmtewerend Ja Ja
Mogelijkheden kast Afgerond/afgeschuind Afgerond/afgeschuind
Kleurmogelijkheden kast Beschikbaar in elke gewenste RAL-kleur (waarvan 10 standaard zijn). Beschikbaar in elke gewenste RAL-kleur (waarvan 4 standaard zijn).
Kleurmogelijkheden doek/lamel Beschikbaar in elke gewenste RAL-kleur (waarvan 11 standaard zijn). Keuze uit meer dan 60 doekkleuren in diverse types.
Esthetisch aanzicht aan de gevel Rolluiken nemen meer ruimte in aan de gevel. Screens nemen niet veel ruimte in en zijn bescheiden aanwezig.
Zicht Zicht naar binnen en buiten is niet mogelijk. Zicht naar buiten is mogelijk (behalve bij verduisterend doek).

Het doek beperkt het zicht naar binnen. Het is niet mogelijk om direct naar binnen te kijken, contouren zijn zichtbaar.

Afmetingen Tot en met 3 meter uit één deel mogelijk (bredere afmetingen mogelijk door koppelen). Tot en met 6,5 meter breed uit één deel mogelijk (bredere afmetingen mogelijk door koppelen).
Bedieningsmogelijkheden Handmatige of elektrische bediening mogelijk met afstandsbediening, wandzender of app. Handmatige of elektrische bediening mogelijk met afstandsbediening, wandzender of app.

Welke zonwering past bij u?

De keuze voor een screen of rolluik hangt volledig af van uw wensen. Wilt u een zonwering voornamelijk om de zon te weren, maar wilt u wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een (rits)screen een prima oplossing. Wilt u echter de zon helemaal buitensluiten of wilt u een zonwering met inbraakwerend karakter, dan past een rolluik wellicht beter bij u.

Advies nodig? Neem contact op met een van onze dealers!

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan