Skip to main content

Bent u zich aan het oriënteren op nieuwe zonwering voor uw woning? Weet u al zeker dat het rolluiken gaat worden? Dan is het goed om precies te weten wat uw rolluik opties zijn en waar u op kunt letten bij het kopen van rolluiken. We geven u graag deze aanvullende informatie.

Als u al overtuigd bent van uw keuze voor rolluiken, dan weet u ongetwijfeld een aantal voordelen op te noemen. Rolluiken werken inbraakwerend, verduisterend, geluidswerend, isolerend en zorgen voor een lagere energierekening.

Rolluiken hekwerk 9

Integratie van de rolluiken

Bij het kopen van rolluiken kunt u kiezen uit drie verschillende integraties. We leggen u de verschillen en de toepassing uit.

Inbouwrolluiken

Van inbouwrolluiken wordt voornamelijk gebruik gemaakt bij nieuwbouwhuizen. Dat heeft alles te maken met de manier waarop het monteren moet gebeuren. Een inbouwrolluik wordt in de muur gebouwd, waarbij het rolluik zelf als het ware op het kozijn ligt. Inbouwrolluiken kunt u ook plaatsen bij een bestaande woning, maar hou er dan rekening mee dat er (waarschijnlijk) breekwerk bij komt kijken. 

Inbouwrolluiken zijn populair omdat ze nauw aansluiten bij de gevel of muur van een woning. Alles is netjes weggewerkt, waardoor u niets ziet van de kappen en geleiders. 

Rolluiken en screens zonwering suncircle

Opbouwrolluiken

Een tweede manier om rolluiken te integreren is het plaatsen van de rolluiken bovenop de kozijnen. Deze integratie wijze is geschikt voor zowel bestaande woningen als nieuwbouw woningen. De kast van een opbouwrolluik wordt in de meeste gevallen binnenshuis geplaatst, waardoor u een rustige, strakke gevel kunt behouden. 

Een opbouwrolluik kopen heeft als grote voordeel dat het een gemakkelijk te plaatsen oplossing is. De uitstraling van uw gevel wordt daarnaast niet verstoord met een rolluikkast en een opbouwrolluik neemt door een relatief kleine kast maar weinig ruimte in beslag. 

Voorzetrolluiken

Een derde optie is het voorzetrolluik. Deze rolluik variant wordt op de muur gemonteerd. De kozijnen blijven intact, de montage is zeer eenvoudig en er zijn maar minimale aanpassingen nodig aan de woning. Niet zo vreemd dus dat deze optie een veel gebruikte variant is.

Bij de aanschaf van een voorzetrolluik moet u er dus wel rekening mee houden dat een groot deel van de kast op de gevel van uw woning zichtbaar is. Voorzetrolluiken zijn voor vrijwel iedere woning een inzetbare mogelijkheid.

Rolluiken zonwering suncircle 64

Kwaliteit van het rolluik

Bij het kopen van rolluiken is het goed om op de kwaliteit van de rolluiken te letten. Rolluiken zijn een aanschaf waar u hoogstwaarschijnlijk op de lange termijn plezier van wilt blijven houden. 

Materiaalkeuze

Voor welk materiaal u kiest is bepalend voor de kwaliteit van het rolluik. Er zijn drie materialen die u kunt tegenkomen: aluminium, kunststof en staal. 

Aluminium rolluiken

Als richtlijn kunt u aanhouden dat een aluminium rolluik de beste kwaliteit heeft van de drie hierboven genoemde mogelijkheden. Aluminium is sterk, kleurvast en leverbaar in alle RAL-kleuren.

Wanneer u bij het rolluiken kopen kiest voor de aluminium variant, profiteert u van optimale isolerende, geluid isolerende en inbraakwerende eigenschappen.

Kunststof rolluiken

Kunststof rolluiken zijn licht in gewicht, verkrijgbaar in verschillende kleuren en budgetvriendelijk. 

Kunststof rolluiken zijn gevoeliger voor weersomstandigheden zoals harde wind en hagel. Kunststof rolluiken vervormen en verkleuren sneller dan bijvoorbeeld sneller dan aluminium rolluiken en de verschillende eigenschappen van rolluiken (isolerend, geluidswerend, etc.) zijn in mindere mate aanwezig. 

Rolluiken kunststofkozijnen banner

Stalen rolluiken

Rolluiken van staal zien we vanwege het zware gewicht niet veel terug. Stalen rolluiken hebben wel uitmuntende brandwerende en inbraakwerende eigenschappen. Stalen rolluiken worden dan ook met name gebruikt bij winkelpanden en bedrijven.

De dikte van de rolluiklamellen

Behalve het materiaal van de rolluiken, is ook de dikte van de lamellen essentieel. Als richtlijn kunt u aanhouden dat lamellen vanaf 7,5 millimeter dikte van goede kwaliteit zijn. 

Maar, waarom is de ene rolluiklamel dikker dan de ander vraagt u zich wellicht af.. De dikte van een lamel is hoofdzakelijk afhankelijk van de breedte van het rolluik. Des te breder een rolluik is, des te dikker moet de lamel zijn om niet te wijken of buigen. Een dikkere lamel heeft geen betere isolerende eigenschappen dan een dunnere variant. 

Door te kiezen voor een lameldikte die past bij de breedte van een rolluik, kiest u voor een rolluik die jarenlang meegaat en mooi blijft. 

Rolluiken kleur mogelijkheden lamellen 2

De kleur van uw rolluik

Naast dat u wilt dat de kwaliteit van een rolluik goed is, wil het oog ook wat. Daarom is tijd om na te denken over de kleur van uw toekomstige rolluik. Veel van onze klanten stemmen de kleur van hun rolluik af op de kleur van bijvoorbeeld het hout waar het rolluik voor komt te hangen. Denk aan een grijs rolluik voor een grijs kozijn. Hierbij kunt u de RAL-code gebruiken om een exacte kleur-match te verkrijgen. 

Voor welke kleur rolluik u uiteindelijk kiest, kunt u volledig baseren op uw eigen stijl en smaak. Gaat u een standaard kleur rolluik aanschaffen? Of kiest u liever voor een opvallende kleur?

Kleuren lamellen van rolluiken mogelijkheden

De bediening van de rolluiken

Hoe ziet u de bediening van de rolluiken voor zich? De tijd dat rolluiken handmatig met een bandopwinder werden bediend ligt ver achter ons en nieuwe, praktische oplossingen zijn voorhanden.

U kunt kiezen voor de volgende drie rolluik bedieningsmogelijkheden:

  • Een rolluik met een wandschakelaar → een wandschakelaar wordt op een vaste plek bevestigd aan de muur. Met een druk op de knop kunt u uw rolluiken bedienen.
  • Een rolluik bedienen met uw smartphone → IO-homecontrol maakt het mogelijk om met een applicatie op uw smartphone en / of tablet de rolluiken te bedienen. Niet alleen als u thuis bent, maar ook als u onderweg bent. 
  • Een rolluik met afstandsbediening → het is mogelijk om een fysieke, losse afstandsbediening te gebruiken voor het bedienen van de rolluiken.

Welke bedieningsmogelijkheid past bij uw situatie?

Afstandsbediening rolluiken suncircle

De beste tijd om rolluiken te kopen

Rolluiken kunt u het gehele jaar door aanschaffen. Tijdens de extremere seizoenen, hoogzomer en hartje winter, heeft u de grootste voordelen van uw aankoop. In de zomer helpen rolluiken uw woning koel te houden en weren ze het zonlicht. In de winter houdt het de warmte binnen en bespaart u energiekosten. Daarnaast heeft u met rolluiken het hele jaar door meer privacy én zijn ze inbraakwerend. De aanschaf van rolluiken uitstellen hoeft dan ook niet: u heeft direct voordeel van uw investering.

Rolluiken inmeten en service

We kunnen ons zo voorstellen dat u nog wat praktische vragen heeft omtrent de aanschaf van een rolluik. Hoe moet u bijvoorbeeld de maten opmeten voor de rolluiken? Kunt u rolluiken zelf monteren? 

Het correct opmeten van de benodigde maat is cruciaal bij de installatie van rolluiken. U moet rekening houden met ramen, mogelijk scheve muren, binnen- en buitenmaten, etc. Daarom is ons advies om dit altijd te laten doen door een professional. Bij SunCircle kunt u vrijblijvend een gratis inmeetafspraak inplannen.

Voor al uw vragen kunt u terecht bij SunCircle of bij een SunCircle dealer. Benieuwd geworden naar al onze rolluiken en mogelijkheden? Bekijk deze pagina dan eens of vraag een gratis brochure of offerte aan. 

Rolluik zonwering suncircle 10
Cassette mogelijkheden rolluiken suncircle
Rolluiken 2
Bediening smartphone rolluiken suncircle
Rolluik zonwering suncircle 31

Kort samengevat

Welke type rolluiken zijn er?

1. Inbouwrolluiken
2. Opbouwrolluiken
3. Voorzetrolluiken

Wat bepaalt de kwaliteit van een rolluik?

Het materiaal van het rolluik en de dikte van de lamellen bepalen voor het grootste gedeelte de kwaliteit van een rolluik.

Welke materiaalsoorten zijn er?

Rolluiken worden gemaakt van aluminium, kunststof en staal.

Hoe dik dienen de rolluiklamellen te zijn?

Als richtlijn kunt u aanhouden dat lamellen vanaf 7,5 millimeter dikte van goede kwaliteit zijn.

Welke kleur rolluik moet ik kiezen?

Voor welke kleur rolluik u uiteindelijk kiest, kunt u volledig baseren op uw eigen stijl en smaak.

Welke soorten bediening zijn er?

U kunt kiezen uit drie soorten bediening:
1. Wandschakelaar
2. Smartphone
3. Afstandsbediening

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan