Skip to main content

Kent u dat ook? Dat u thuis in uw thuiskantoor zit te werken en ineens verblind wordt door de zon die doorbreekt? Of dat u aan de keukentafel zit te werken en ineens de zon in uw rug voelt branden? Opstaan, laptop verplaatsen, vest uit….irritant en storend. De oplossing voor thuiswerkers? Goede zonwering!

Comfortabel en effectief thuiswerken willen we allemaal. We zorgen dan ook massaal voor goede apparatuur en voor ergonomische werkplekken. Maar, wist u dat ons comfort, onze gezondheid en onze prestaties tijdens het thuiswerken ook alles te maken hebben met zonwering?

suncircle thuiswerken zonwering werkplek

Voordelen en noodzaak van licht bij thuiswerken

Vanuit de ARBO weten we dat licht noodzakelijk is voor het goed kunnen uitvoeren van ons werk. Dat geldt voor bijna alle verschillende beroepen. Waarom dat zo is? Dat komt onder andere doordat:

 • Licht belangrijke processen in ons lichaam stimuleert. Denk aan:
  • De aanmaak van vitamines.
  • Ons bioritme (belangrijk voor ons slaappatroon, eetpatroon, onze lichaamstemperatuur, leerprestaties en stemming).
 • Licht ervoor zorgt dat we ons fitter en aangenamer voelen.
 • Licht ervoor zorgt dat we productief zijn en dat we minder fouten maken.

Daglicht vs. kunstlicht

We hebben licht nodig bij het verrichten van ons werk. Dat is belangrijk als we op kantoor werken, lees dit artikel over kantoorzonwering maar eens, maar ook op onze thuiswerkplek. De positieve effecten van licht, zoals o.a. hierboven beschreven, gelden voornamelijk bij daglicht. Het daglicht wisselt door de draaiing van de aarde gedurende de dag van intensiteit, richting en kleur. Dat is vervolgens weer goed voor een effectieve werkdag.

Op plekken waar het daglicht maar moeilijk kan komen wordt vaak kunstlicht ingezet. Kunstlicht is echter monotoner van aard, kan flikkeren en heeft een lagere intensiteit. Dat maakt dat de effecten minder positief en minder merkbaar zijn. Daglicht is dus het beste voor een effectieve werkdag, en.. het is ook nog eens gratis én beter voor het milieu.

suncircle thuiswerken zonwering werkplek2

Nadelen zonlicht bij thuiswerken

Zijn er dan alleen maar voordelen aan dag- en zonlicht? Helaas niet. Het binnentreden van het (felle) daglicht op een thuiswerkdag kan ook voor de nodige hinder en overlast zorgen. Herkenbaar?

Een (te) warme thuiswerkplek

Als zonnestralen ons thuis(kantoor) binnenkomen kan dat heerlijk zijn. Het kan echter ook zorgen voor een (te) warme werkplek. De warmte die door de zon binnenkomt kan vaak, door de goede isolatie van woningen, geen kant op. Dat maakt dat uw woning snel kan opwarmen en soms maar lastig afkoelt. 

Wist u dat een aangenaam verblijfsklimaat op een werkplek bij geringe lichamelijke belasting tussen de 19 – 25 graden ligt? Bij normale lichamelijke belasting is dit 15 – 24 graden. 

Weerspiegelingen beeldscherm

Wanneer de zon direct op ons beeldscherm schijnt kan dit zorgen voor weerspiegelingen. Dit is een veelvoorkomend probleem wat voor veel ergernissen en overlast kan zorgen.

suncircle thuiswerken zonwering weerspiegeling

Verblinding door de zon

De zon kan ons flink verblinden. Dit herkent u waarschijnlijk wel van een autorit met laagstaande zon. Op onze werkplek ontstaat verblinding door de zon als u vanuit uw werkplek direct naar buiten kijkt richting de zon. Het kan ook ontstaan als direct zonlicht op een lichte ondergrond in het normale gezichtsveld valt. 

Conclusie? We hebben zonlicht nodig voor een effectieve en productieve werkdag en tegelijkertijd zorgt het zonlicht voor hinder en overlast. Dit vraagt om spelen met het licht door middel van zonwering. Dit spel vinden wij magisch! Want.. met onze kwalitatieve zonwering producten kunnen we net zo lang ‘spelen’ tot het gewenste effect bij uw thuiswerkplek is bereikt.

suncircle thuiswerken zonwering licht

Speel met zonwering en creëer een effectieve thuiswerkdag

Het gebruik van de juiste zonwering zorgt voor de ideale omstandigheden op een werkdag. Het zorgt voor ongestoord kunnen werken in een comfortabele werkomgeving met optimale temperatuur en belichting.

Zonwering voor een optimaal binnenklimaat

Onderwerpen als energiebesparing, klimaatbeheersing, temperatuurregulatie zijn hoogst actueel. We hebben continue te maken met innovaties, regelgeving en veranderingen. Zonwering speelt een belangrijke rol bij het creëren van een optimaal binnenklimaat, of het nu gaat om een ontspannen vrije dag of om een thuiswerkdag. 

Precies weten hoe het zit? Lees hier verder.

Zonwering voorkomt verblinding en weerspiegelingen

Wanneer u bij uw werkplek veel overlast heeft van verblinding door de zon of door nare weerspiegelingen op het beeldscherm kan zonwering uitkomst bieden. Neergelaten zonwering houdt de zon tegen, waardoor u deze verschijnselen voorkomt.

Het effect van zonwering op een thuiswerkdag

Zonwering heeft diverse functies en effecten. Het houdt felle zonnestralen en warmte (deels) buiten, het kan privacy verhogend werken en zonwering kan ook bijdragen aan akoestisch comfort, een lagere energierekening en veiligheid. 

Door effectief en optimaal te spelen met zonwering en daarmee met daglicht ontstaan ook de volgende effecten op uw werkdag:

 • Voldoende zonlicht zorgt voor minder stresshormonen in ons bloed.
 • Voldoende zonlicht voorkomt vermoeidheid, lusteloosheid, neerslachtigheid en honger.
 • Natuurlijk daglicht kan een hele positieve uitwerking hebben op het humeur. 
 • Het optimaal gebruik maken van daglicht kan leiden tot meer productiviteit.

suncircle thuiswerken zonwering

Welke zonwering is geschikt voor thuiswerken?

Er zijn verschillende zonwering opties die geschikt zijn voor thuiswerken. Welke optie u kiest hangt uiteraard af van uw wensen. U kunt kiezen voor een standaard maat zonwering, maar omdat iedere woning anders is zijn er ook tal van maatwerk zonwering oplossingen beschikbaar. Zonwering op maat is niet alleen functioneel voor uw werkdag, maar past ook perfect bij uw woning, waardoor het bijdraagt aan een sfeervolle uitstraling.

suncircle thuiswerken zonwering uitstraling

We benoemen in het kort de eigenschappen van de verschillende soorten (maatwerk) zonwering in combinatie met een effectieve thuiswerkdag.

Screens: 

 • Behoud van zicht naar buiten.
 • Goed voor het beheersen van de temperatuur.
 • Veel verschillende kleuren doek leverbaar. Dat maakt dat er voor iedere gevel en voor ieder interieur een geschikt screen leverbaar is.

Weten welke kleur screendoek voor uw situatie het beste is? Dat leest u hier. 

Rolluiken:

 • Met rolluiken kan een ruimte volledig verduisterd worden. 
 • Rolluiken hebben een zeer goede isolerende functie. 
 • Rolluiken werken geluidswerend.

Knikarmschermen:

 • Een knikarmscherm, ook wel zonnescherm genoemd, voorkomt de opwarming van uw werkplek.
 • Een knikarmscherm biedt ook buiten een schaduwrijke (werk)plek.

Uitvalschermen:

 • Een effectieve oplossing voor het weren van zon, warmte en schitteringen. 
 • Met een uitvalscherm behoudt u het zicht naar buiten.

Terrasoverkapping:

 • Een terrasoverkapping zorgt voor een aangename (extra) buitenruimte. 
 • Plaatst u de terrasoverkapping tegen de gevel? Dan zal de woning (beneden) minder snel opwarmen.
 • Een terrasoverkapping kunt u uitbreiden met andere zonwering, bijvoorbeeld met screens. 

Effectief thuiswerken; handmatige of automatische zonwering?

De bediening van zonwering kan handmatig of automatisch. Automatische zonwering vraagt bij aanschaf een grotere investering, maar in veel gevallen verdient deze investering zich ruimschoots terug.

Automatische zonwering kan zo worden ingesteld dat deze optimaal aansluit bij uw werkdag. Daarom adviseren we in veel gevallen toekomstbestendige automatische zonwering.

Voordelen automatische zonwering :

 • Automatische zonwering is eenvoudig vanaf uw thuiswerkplek te bedienen met smartphone en tablet.
 • U bespaart tijd op uw werkdag door de automatische werking.
 • Beschermt tegen verblinding op het moment dat het nodig is. 
 • Beschermt u tegen schadelijke UV-straling op het moment dat het nodig is.
 • Door de automatische werking bespaart u op de isolatie- en verwarmingskosten.

Somfy io terrasscherm

Uw eigen SunCircle zonwering

De combinatie van zonlicht en zonwering draagt bij aan een thuiswerkdag in een optimale werkomgeving. Benieuwd naar de zonwering mogelijkheden voor uw thuiswerkplek? Neem gerust contact met ons op, vraag een gratis brochure aan of ga voor meer informatie naar uw dichtstbijzijnde SunCircle dealer.

Samevattend

Hoe helpt zonwering bij thuis werken?

Zonwering helpt bij het weren van de warmte, het reguleren van de binnentemperatuur, voorkomt verblinding en weerspiegeling op uw beeldscherm.

Voordelen van daglicht bij thuis werken

Licht zorgt u zich fitter en aangenamer voelt. Dankzij (dag)licht bent u productiever.

Is kunstlicht een goed alternatief voor daglicht?

Kunstlicht is monotoner van aard, kan flikkeren en heeft een lagere intensiteit. Hierdoor heeft kunstlicht een minder positief effect op u dan daglicht.

Wat zijn de nadelen van zonlicht bij thuiswerken?

– Teveel warmte
– Weerspiegeling
– Verblinding

Welke zonwering is geschikt voor thuiswerken?

Dat is afhankelijk van uw situatie, uw budget en wensen. Screens en knikarmschermen zijn veel voorkomende oplossingen. Ook rolluiken, uitvalschermen en terrasoverkappingen kunnen uitkomst bieden.

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan