Skip to main content

Energiebesparing, klimaatbeheersing.. het zijn termen die hoogst actueel zijn. Niet vreemd want we wonen allemaal het prettigst in een woning met een optimaal klimaat. Een te warm, te koud, te vochtig of te droog binnenklimaat kan verschillende vervelende gevolgen hebben, die we liever voorkomen. Denk aan vochtproblemen. Maar.. hoe creëert u zo’n optimaal binnenklimaat? En, welke rol speelt zonwering?

Wat verstaan we onder klimaatbeheersing?

Het klimaat (in Nederland) verandert sterk. Deze verandering is de oorzaak van oververhitting in gebouwen en woningen. Een verschijnsel waar de overheid diverse maatregelen voor heeft genomen richting de bouwwereld. Ook een uitdaging waar iedereen mee te maken heeft. Tenslotte willen we allemaal zo comfortabel mogelijk wonen in een gezonde leefomgeving. Om dat te realiseren is klimaatbeheersing binnen van groot belang.

Een optimaal binnenklimaat is een breed begrip. Het binnenklimaat omvat de temperatuur, de luchtsnelheid, de luchtkwaliteit, de luchtvochtigheid, het licht, het geluid en het uitzicht. We spreken van een goed of optimaal binnenklimaat als het binnenklimaat een positief effect heeft op bijvoorbeeld onze productiviteit. Hiervoor is het nodig dat de verschillende factoren goed en goed op elkaar afgestemd zijn.

De rol van zonwering bij klimaatbeheersing

De klimaatbeheersing binnenshuis bestaat dus uit verschillende componenten. Zonwering speelt bij diverse componenten een rol. Bijvoorbeeld bij de regulatie van temperatuur, ventilatie, licht en uitzicht.

Het effect van zonwering op de temperatuur

Een woning trend van de afgelopen jaren is een woning met veel glas. Bij nieuwbouw en renovatie kiezen we steeds vaker voor een veelvoud aan grote ramen. Door te kiezen voor glas creëren we namelijk openheid, ruimte en licht in onze woning en dat vinden we heerlijk! Maar.. al dit glas kan wel een nadelige werking hebben op de temperatuur in onze woning. Het glas zorgt in de zomer namelijk voor oververhitting en in de winter voor warmteverlies.

De (steeds betere) isolatie in woningen vormt, in combinatie met de klimaatveranderingen, ook een probleem in nieuwbouw en bestaande woningen. Zonnestralen komen namelijk volop via de ramen naar binnen, maar eenmaal binnen kan de warmte door de goede isolatie van woningen geen kant meer op. Dit zorgt voor de opwarming van de woning. 

Zonwering kan een uitkomst zijn bij het voorkomen van een oververhitte woning. De neergelaten zonwering zorgt overdag dat de warmte buiten blijft. De binnentemperatuur zal hierdoor niet te hoog oplopen. Dit zorgt ook dat de noodzaak om actief te koelen minder hoog is, en dat levert weer een leuke besparing op. Door lichtdoorlatende zonwering te installeren, gaat het weren van de zon niet ten koste van het binnenkomende licht.

Door de zonwering in de nacht ingetrokken te houden, blijft de natuurlijke ventilatie en koeling in stand.

Om de werking van zonwering zo optimaal mogelijk te laten zijn in relatie tot de klimaatbeheersing, kan er het beste gekozen worden voor een geautomatiseerde zonwering oplossing. Dit is overdag en ‘s nachts, in de zomer en in de winter het meest gunstig voor een optimaal thermisch comfort. 

Isolatie voor temperatuurbeheersing

Zoals hierboven benoemd kiezen we steeds vaker voor veel ramen en voor grote ramen. Ramen zijn echter wel de zwakste schakel in de isolatie van onze woningen. Ze zorgen voor het grootste aandeel warmteverlies. 

Zonwering heeft, afhankelijk van het type zonwering, een isolerende werking. Laat in de winter met ingetrokken zonwering het daglicht naar binnen stralen. Dit zorgt voor een maximale warmtewinst. Door de zonwering ‘s nachts neer te laten, zorgen rolluiken en ritsscreens ervoor dat de isolerende eigenschappen van de ramen wordt verbeterd. De warmte die binnen is wordt hiermee zoveel mogelijk binnen gehouden. 

Zonwering en rolluiken kunnen dus isolerend werken en zijn daarmee, ook in de winter, bij uitstek geschikt om in te zetten voor klimaatbeheersing. In dit artikel leest u meer over de isolerende werking van zonwering en rolluiken.

suncircle maatwerk screen ingebouwd barneveld 018

Automatische zonwering

Automatische zonwering reguleert de zontoetreding in uw woning. Het zorgt dat de warmte van de zon optimaal wordt ingezet, waardoor het gebruik van actieve koeling of verwarming minimaal nodig is. In de wintermaanden laat geautomatiseerde zonwering de zon binnen, waardoor een gebouw of woning opwarmt. In de zomer wordt de zon geblokkeerd om een woning of pand zo koel mogelijk te houden. 

Automatische zonwering is uitermate geschikt als het gaat om klimaatbeheersing.

Zonwering met Somfy motoren

SunCircle werkt voor de automatische bediening van buitenzonwering met Somfy motoren. Deze motoren zijn een standaard onderdeel van onze zonwering. Het biedt comfort en bedieningsgemak, het is  veilig en het zorgt dat u duurzaam om kunt gaan met energie. 

Somfy motoren zijn ontworpen met de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Perfectie tot in detail!

IO-homecontrol

Met IO-homecontrol heeft u met uw smartphone alles onder controle! Niet alleen de zonwering, maar ook verlichting, dakramen, verwarming, gordijnen en garagedeuren. Het IO-homecontrol systeem werkt via de Tahoma-box. Dit is een soort modem die er voor zorgt dat u via internet alle IO-homecontrol producten kunt aansturen.

Automatische bediening voor alle zonwering

Er bestaan verschillende soorten zonwering. Zo zijn er onder andere ritsscreens, rolluiken en knikarmschermen. Ieder type zonwering vraagt om een andere motor. 

Unieke mogelijkheden met Somfy

Met Somfy heeft u als gebruiker tal van mogelijkheden die het u gemakkelijk maken. Zo zorgt de zon-windautomaat of regensensor van Somfy ervoor dat het zonlicht, de windsnelheid en de regen wordt gemeten. Op basis van deze metingen gaat de zonwering automatisch naar beneden of juist omhoog.

Bij iedere verandering reageren de Somfy sensoren. Bij harde wind en regen stuurt de sensor tijdig een signaal naar de motor om de zonwering op te halen. De temperatuur binnenshuis is ook een belangrijke factor. Wordt het te warm binnenshuis? Dan past de zonwering zich hier automatisch op aan. Deze sensoren zijn het perfecte middel om een optimaal binnenklimaat te creëren. 

Lees hier alles over de bediening van zonwering.

Verschillende belangen

Een veel terugkomende vraag is: wat nu als de automatische zonwering de zon graag zoveel mogelijk binnen wil laten komen (in de winter), maar de gebruiker wordt verblind door het zonlicht? De automatische zonwering zal in dit geval ingetrokken zijn, maar de gebruiker kan de automaat ten alle tijden overrulen. In dit geval kan de gebruiker dus alsnog handmatig de zonwering laten zakken.

Somfy io terrasscherm

Voordelen klimaatbeheersing 

Wanneer een woning een optimale klimaatbeheersing heeft zien we dat terug in de temperatuur en luchtvochtigheid. Dit voorkomt gezondheidsklachten en vochtproblemen in huis. Klimaatbeheersing staat ook voor een filtering van binnenkomende lucht, voor energiezuinigheid en voor gebruiksvriendelijkheid. 

Het voordeel van zonwering in een woning verschilt per seizoen;

In de zomer wordt overtollige warmte buiten gehouden. Hiermee vermindert klimaatbeheersing de koellast op de airconditioning. Afhankelijk van welk type zonwering u kiest, kan tot 90% van de warmte geweerd worden. 

In de winter laat zonwering zoveel mogelijk zonnestralen binnen om een woning hierdoor zoveel mogelijk op te laten warmen. Tegelijkertijd vormt zonwering in de winter een extra isolatielaag, waardoor warmte binnen blijft en er minder energie voor verwarming nodig is.

Met zonwering besparen op de energierekening

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Dan is zonwering een niet weg te denken factor. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat buitenzonwering aanzienlijke besparingen oplevert, doordat u minder hoeft te verwarmen en koelen. Zeker als u gebruik maakt van een slimme combinatie van geautomatiseerde binnen- en buitenzonwering kan uw energierekening beduidend lager worden, net als uw CO2-voetafdruk.

De besparing op de energierekening door het plaatsen van buitenzonwering kan, doordat u minder hoeft te verwarmen en te koelen, oplopen tot 54%. Met binnenzonwering kunt u tot 16% besparen. 

beng nta8800

Advies over uw zonwering?

We kunnen ons goed voorstellen dat alle verschillende opties en factoren u duizelen. Daarom staan wij en onze dealers altijd voor u klaar met advies. Advies wat volledig afgestemd is op uw woning. Daarbij houden we rekening met de ligging van de woning ten opzichte van de zon, met de eigenschappen van de verschillende zonwering en uiteraard met uw wensen.

Ook leuk om te bekijken:

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan