Skip to main content

Energiebesparing en klimaatbeheersing zijn hoogst actuele termen. Niet vreemd want we wonen allemaal het prettigst in een woning met een optimaal klimaat. Een te warm, te koud, te vochtig of te droog binnenklimaat kan verschillende gevolgen hebben, die we liever voorkomen. Bovendien is elke kans om energiekosten te besparen welkom. Hoe kunt u het meest optimale binnenklimaat creëren? En welke rol speelt zonwering hierin?

Opwarmen van de woning

Een paar dagen warm en zonnig weer kan een woning al behoorlijk opwarmen. Tegenwoordig zijn onze huizen uitstekend geïsoleerd. Dit is erg prettig in de winter, waarbij u weinig warmte van het stoken verliest. In de zomer blijft de warmte juist lang hangen. Bovendien wordt bij de constructie van nieuwe gebouwen steeds vaker gekozen voor grote ramen, wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel maar ook fel zonlicht en schittering naar binnen laat.

Klimaatbeheersing

Het klimaat (in Nederland) verandert sterkt. Deze verandering maakt klimaatbeheersing van groot belang. Klimaatbeheersing gaat niet alleen om het creëren van comfortabele binnenruimtes, maar ook om het bevorderen van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het reguleren van temperatuur, vochtigheid, geluid en luchtkwaliteit speelt een grote rol in het behoud van een gezonde leefomgeving. We spreken van een goed of optimaal binnenklimaat als het binnenklimaat een positief effect heeft op bijvoorbeeld onze productiviteit. Hiervoor is het nodig dat de verschillende factoren goed en goed op elkaar afgestemd zijn.

suncircle maatwerk screen ingebouwd barneveld 018

Rol van zonwering bij klimaatbeheersing

Het voordeel van zonwering in een woning verschilt per seizoen. In de zomer wordt overtollige warmte buiten gehouden. Hiermee vermindert klimaatbeheersing de koellast op de airconditioning. Afhankelijk van welk type zonwering u kiest, kan tot 90% van de warmte geweerd worden.

Als u wilt besparen op uw energierekening, is zonwering een onmisbaar element. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat buitenzonwering aanzienlijke besparingen oplevert, doordat u minder hoeft te verwarmen en te koelen. Vooral wanneer u gebruikmaakt van een slimme combinatie van geautomatiseerde binnen- en buitenzonwering, kunt u uw energierekening aanzienlijk verlagen en tegelijkertijd uw CO2-voetafdruk verminderen.

Door buitenzonwering te installeren, kunt u tot wel 54% besparen op uw energierekening, doordat u minder hoeft te verwarmen en te koelen. Met binnenzonwering kunt u tot 16% besparen.

Zonwering kan een uitkomst zijn bij het voorkomen van een oververhitte woning. De neergelaten zonwering zorgt overdag dat de warmte buiten blijft. De binnentemperatuur zal hierdoor niet te hoog oplopen. Dit zorgt ook dat de noodzaak om actief te koelen minder hoog is, en dat levert weer een leuke besparing op. Door lichtdoorlatende zonwering te installeren, gaat het weren van de zon niet ten koste van het binnenkomende licht.

Door de zonwering in de nacht ingetrokken te houden, blijft de natuurlijke ventilatie en koeling in stand.

Om de werking van zonwering zo optimaal mogelijk te laten zijn in relatie tot de klimaatbeheersing, kan er het beste gekozen worden voor een geautomatiseerde zonwering oplossing. Dit is overdag en ‘s nachts, in de zomer en in de winter het meest gunstig voor een optimaal thermisch comfort. 

Isolatie voor temperatuurbeheersing

Zoals hierboven benoemd kiezen we steeds vaker voor veel ramen en voor grote ramen. Ramen zijn echter wel de zwakste schakel in de isolatie van onze woningen. Ze zorgen voor het grootste aandeel warmteverlies. 

Zonwering heeft, afhankelijk van het type zonwering, een isolerende werking. Laat in de winter met ingetrokken zonwering het daglicht naar binnen stralen. Dit zorgt voor een maximale warmtewinst. Door de zonwering ‘s nachts neer te laten, zorgen rolluiken en ritsscreens ervoor dat de isolerende eigenschappen van de ramen wordt verbeterd. De warmte die binnen is wordt hiermee zoveel mogelijk binnen gehouden. 

Zonwering en rolluiken kunnen dus isolerend werken en zijn daarmee, ook in de winter, bij uitstek geschikt om in te zetten voor klimaatbeheersing. In dit artikel leest u meer over de isolerende werking van zonwering en rolluiken.

Automatische zonwering

Automatische zonwering reguleert de hoeveelheid zonlicht in uw woning. Het benut de warmte van de zon optimaal, waardoor het gebruik van actieve koeling of verwarming minimaal nodig is. Automatische zonwering is uitermate geschikt als het gaat om klimaatbeheersing.

Zonwering met Somfy motoren

SunCircle werkt voor de automatische bediening van buitenzonwering met Somfy motoren. Deze motoren zijn een standaard onderdeel van onze zonwering. Het biedt comfort en bedieningsgemak, het is  veilig en het zorgt dat u duurzaam om kunt gaan met energie. 

Somfy motoren zijn ontworpen met de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Perfectie tot in detail!

IO-homecontrol

Met IO-homecontrol heeft u met uw smartphone alles onder controle! Niet alleen de zonwering, maar ook verlichting, dakramen, verwarming, gordijnen en garagedeuren. Het IO-homecontrol systeem werkt via de Tahoma-box. Dit is een soort modem die er voor zorgt dat u via internet alle IO-homecontrol producten kunt aansturen.

Automatische bediening voor alle zonwering

Er bestaan verschillende soorten zonwering. Zo zijn er onder andere ritsscreens, rolluiken en knikarmschermen. Ieder type zonwering vraagt om een andere motor. 

Unieke mogelijkheden met Somfy

Met Somfy heeft u als gebruiker tal van mogelijkheden die het u gemakkelijk maken. Zo zorgt de zon-windautomaat of regensensor van Somfy ervoor dat het zonlicht, de windsnelheid en de regen wordt gemeten. Op basis van deze metingen gaat de zonwering automatisch naar beneden of juist omhoog.

Bij iedere verandering reageren de Somfy sensoren. Bij harde wind en regen stuurt de sensor tijdig een signaal naar de motor om de zonwering op te halen. De temperatuur binnenshuis is ook een belangrijke factor. Wordt het te warm binnenshuis? Dan past de zonwering zich hier automatisch op aan. Deze sensoren zijn het perfecte middel om een optimaal binnenklimaat te creëren. 

Wanneer de automatische zonwering de zon zoveel mogelijk binnen wil laten (in de winter), maar dit de gebruiker verblindt, kan de gebruiker de automaat ten alle tijden overrulen. In dit geval kan de gebruiker de zonwering dus alsnog handmatig laten zakken.

Lees hier alles over de bediening van zonwering.

Somfy io terrasscherm

Voordelen klimaatbeheersing 

Wanneer een woning een optimale klimaatbeheersing heeft zien we dat terug in de temperatuur en luchtvochtigheid. Dit voorkomt gezondheidsklachten en vochtproblemen in huis. Klimaatbeheersing staat ook voor een filtering van binnenkomende lucht, voor energiezuinigheid en voor gebruiksvriendelijkheid. 

Het voordeel van zonwering in een woning verschilt per seizoen;

In de zomer wordt overtollige warmte buiten gehouden. Hiermee vermindert klimaatbeheersing de koellast op de airconditioning. Afhankelijk van welk type zonwering u kiest, kan tot 90% van de warmte geweerd worden. 

In de winter laat zonwering zoveel mogelijk zonnestralen binnen om een woning hierdoor zoveel mogelijk op te laten warmen. Tegelijkertijd vormt zonwering in de winter een extra isolatielaag, waardoor warmte binnen blijft en er minder energie voor verwarming nodig is.

Met zonwering besparen op de energierekening

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Dan is zonwering een niet weg te denken factor. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat buitenzonwering aanzienlijke besparingen oplevert, doordat u minder hoeft te verwarmen en koelen. Zeker als u gebruik maakt van een slimme combinatie van geautomatiseerde binnen- en buitenzonwering kan uw energierekening beduidend lager worden, net als uw CO2-voetafdruk.

De besparing op de energierekening door het plaatsen van buitenzonwering kan, doordat u minder hoeft te verwarmen en te koelen, oplopen tot 54%. Met binnenzonwering kunt u tot 16% besparen. 

beng nta8800

Advies over uw zonwering?

We kunnen ons goed voorstellen dat alle verschillende opties en factoren u duizelen. Daarom staan wij en onze dealers altijd voor u klaar met advies. Advies wat volledig afgestemd is op uw woning. Daarbij houden we rekening met de ligging van de woning ten opzichte van de zon, met de eigenschappen van de verschillende zonwering en uiteraard met uw wensen.

Ook leuk om te bekijken:

Meer weten over zonwering voor uw situatie?

Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang advies op maat!
We denken graag effectief met u mee en houden rekening met uw wensen.

Vraag offerte aan