Skip to main content

De warmte buiten houden
met de juiste zonwering

De zomers zijn steeds warmer als gevolg van de klimaatverandering. Daarnaast maakt de goede isolatie van nieuwbouwhuizen dat de warmte die eenmaal binnen is er lastiger uit kan. Welke mogelijkheden zijn er om uw huis koel te houden? 

Een verminderde nachtrust, een verminderde concentratie en lichamelijke klachten..

Yes! De zomer komt er weer aan. Wat hebben we ernaar uitgekeken na eindeloze grijze dagen. De zonnestralen doen ons allemaal goed. Toch brengt het warme weer in huis soms uitdagingen met zich mee, want hoe hou je het huis koel tijdens een warme zomer? Huizen en gebouwen warmen op, maar daarnaast houden ze die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven ‘doorgloeien’ nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.

Het resultaat? Een woning die overdag én ’s nachts erg warm is. En dat is geen pretje, want zie dan maar eens goed te slapen. En dat niet alleen: Je wordt er loom van en bent niet zo productief meer.

Daarom is het belangrijk om hitte zoveel mogelijk uit huis te houden. Kortom: ga voor een slimme én energiezuinige oplossing.

Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat de zon uw huis verwarmt en dat de warme lucht uw woning kan binnendringen

Duurzaam je woning verkoelen met zonwering

Ontdek hoe zonwering een rol kan spelen bij het besparen op energie

Download brochure

Zonwering is het meest effectief om de warmte buiten te houden

Zonlicht bestaat uit verschillende componenten die allemaal iets toevoegen aan de warmte. Veel mensen denken dat alleen infrarood-straling (IR) warmte is. Dat is pertinent onjuist: slechts 50% is infrarood. Met andere woorden: ook het buitenhouden van zichtbaar licht is héél belangrijk. Feitelijk wil je 2 dingen doen: je wilt voorkomen dat het directe licht naar binnen valt en de ruimte opwarmt. Maar ook wil je het grootste deel van het licht gereflecteert wordt.

Benieuwd hoe zonwering een rol kan spelen in uw woning?

Vraag een offerte aan

Rolluiken of screens tegen de warmte?

Bij de zoektocht naar zonwering komen er allereerst twee soorten langs: binnenzonwering en buitenzonwering. Beide met eigen kenmerken en voordelen. Echter, voor het weren van de warmte bij een hittegolf is buitenzonwering de meest geschikte zonwering. Buitenzonwering zorgt dat de hitte buiten blijft. Bij binnenzonwering wordt de zon pas geweerd als de hitte al door het glas in huis is. Binnen buitenzonwering heb je verschillende opties, wat zijn de voor & nadelen?

Naast het voorkomen van oververhitting in de zomerperiode, kan zonwering een warmte-isolerend effect hebben in de winter

Rolluik vastgevroren 2
suncircle zonwering dakkapel screens

Rolluiken tegen de warmte

Een rolluik dient ter afsluiting van een raam of deur met als functie om, net zoals een screen, de zon te weren uit huis. Tevens maakt het inbrekers moeilijker om binnen te geraken. De horizontaal liggende lamellen bieden een krachtig gesloten pantser waardoor ramen en deuren volledig af te sluiten zijn. De lamellen zijn rondom voorzien van een aluminium buitenlaag en in combinatie met het schuim aan de binnenzijde, zorgt dit voor een stevige constructie. In gesloten stand is zicht naar binnen en buiten niet mogelijk. Rolluiken zijn ideaal voor situaties waarbij u een ruimte, bijvoorbeeld een slaapkamer, volledig wilt afsluiten van de buitenwereld. Door de verduisterende, en geluiddempende werking zou u zelfs overdag heerlijk kunnen slapen. Een rolluik heeft tevens een isolerende werking door de stilstaande lucht tussen het rolluik en het kozijn.

Screens tegen de warmte

Een screen heeft hoofdzakelijk als functie om zon te weren uit de woning. De constructie is vergelijkbaar met die van een rolluik. Aan beide zijden van het raam zijn geleiders gemonteerd en het doek glijdt tussen de geleiders verticaal naar beneden. Screens zijn er in twee verschillende typen: standaard of met rits. Onze ritsscreens zijn windvast op iedere hoogte en hebben geen kieren tussen het doek en de geleiders. De kans op scheuren in het doek is hierbij minimaal in vergelijking tot een standaard screen. Het doek van een standaard screen zit niet vast zit in de geleiders en kan daardoor klapperen in de wind.

Screens filteren licht en warmte en zorgen voor een zacht en diffuus licht in huis. Het voorkomt inkijk en zorgt dus voor meer privacy. De doekkeuze speelt hierin een belangrijke rol. Vanuit huis kun je overdag prima naar buiten kijken. ’s Avonds is dit het omgekeerde. Dan kijk je vanaf buiten naar de lichtzijde en zijn contouren in huis zichtbaar. Het screendoek is geweven van dunne glasvezel draden, omhuld met een PVC laagje. Het doek reflecteert zonnestralen waardoor het glas de ramen niet opwarmt.

Vraag offerte aan